nieuws

PostNL start bezorging in Utrecht met ‘uitstootvrije’ e-bakfiets

Distributie 1425

PostNL start bezorging in Utrecht met ‘uitstootvrije’ e-bakfiets

PostNL vervangt in Utrecht dagelijks 20 autoritten met dieselbestelauto’s door duurzamere bezorging met elektrische bakfietsen en kleine elektrische voertuigen. In eerste instantie gaat het vooral om de bezorging van zakelijke post in de Domstad.

Door de inzet van elektrische bakfietsen zorgt PostNL volgens eigen zeggen voor ‘560 uitstootvrije bezorgkilometers per dag’. De CO2 uitstoot wordt daarnaast verminderd met circa 35.000 kg CO². In de binnenstad van Utrecht is een speciaal fietsoverslagpunt gerealiseerd waar vanuit zakelijke post wordt bezorgd door PostNL met 9 elektrische bakfietsen en 7 kleine elektrische voertuigen.

Eerste bakfiets getest in Amsterdam

Postbezorgers bezorgen hun post sinds jaar en dag te voet of met de fiets. Bij het legen van de brievenbussen en het halen en brengen van grote aantallen zakelijke post zet PostNL bestelauto’s in. In 2016 is in het centrum van Amsterdam getest om deze bestelauto’s te vervangen door elektrische bakfietsen en kleine elektrische voertuigen (Stints).

PostNL: ‘uitstootvrije bezorging in Leeuwarden’

Vorig jaar is PostNL met 60 elektrische bakfietsen gaan bezorgen in de hoofdstad. Daarmee zijn dagelijks 100 autoritten vervangen. In de binnenstad van Leeuwarden bezorgt PostNL zowel post als pakketten geheel uitstootvrij met elektrische auto’s en kleine elektrische voertuigen.

Green Deal Zero Emissie stadslogistiek

Na Utrecht en Leeuwarden en Amsterdam wil PostNL dit jaar in ongeveer tien steden elektrische bakfietsen inzetten. Ook worden pakketten steeds vaker bezorgd met groengas en elektrische auto’s. Het bedrijf heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en andere bedrijven eerder al de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek.

Reageer op dit artikel