nieuws

Picnic-bezorgauto’s gaan energie slim ‘laden en lossen’

Distributie 1300

Picnic-bezorgauto’s gaan energie slim ‘laden en lossen’

Online supermarkt Picnic gaat in de gemeente Rotterdam een zogenaamd smart grid ontwikkelen, een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt. Het is de grootste proef ooit in Europa, waarin 160 bezorgautootjes van Picnic een netwerk gaan vormen, stelt energiebedrijf Engie.

De elektrische bezorgwagentjes van Picnic worden uitgerust met slimme accu’s die energie kunnen opslaan wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig. Afgifte van energie vindt plaats als het net daaraan behoefte heeft. De websuper ontwikkelt hiervoor samen met technisch dienstverlener en energiebedrijf Engie en Dexter Energy Services een netwerk dat bestaat uit zonnepanelen, slimme laders, (stationaire) batterijen voor opslag van energie in de distributiecentra en slimme accu’s in de elektrische bezorgauto’s.

Steun van rijksoverheid

“Onze vloot van elektrische autootjes biedt een unieke mogelijkheid om zo’n smart grid te testen”, verklaart Amy Klein, projectmanager bij Picnic. “Met de groei van het aantal elektrische voertuigen zal deze nieuwe technologie veel toepassingsmogelijkheden kennen.” De rijksoverheid steunt dit project volgens Klein vanwege het innovatieve karakter en de voorlopersrol die Nederland kan spelen in het ontwikkelen van de technologie.”

 

 

Slimmer laders voor opladen batterijen

Volgens Erik Groen, business developer bij Engie, produceren de zonnepanelen op de daken van de hubs van Picnic overdag stroom die met de slimme laders in batterijen kunnen worden opgeslagen. “Deze batterijen kunnen ’s nachts ingezet worden voor het opladen van de bezorgwagens of om stroom teruggeven aan het net wanneer er een stroomoverschot is.”

Grootste slimme energienetwerk van Europa

De online supermarkt kiest bewust voor een pilot in Rotterdam. In de havenstad wordt deze maand begonnen met een slim energienetwerk waarop de komende drie jaar 20.000 huishoudens en bedrijven worden aangesloten, het grootste smart grid van Europa. Deze slimme software in het systeem stelt elektrische apparatuur als wasmachines, ijskasten en koelcellen in staat om te communiceren met windmolens, zonnepanelen en zelfs elektrische auto’s en zo te bepalen op welk moment het apparaat het beste energie kan opnemen.

Reageer op dit artikel