nieuws

Transportprijs en -capaciteit fluctueren fors

Distributie 2458

Transportprijs en -capaciteit fluctueren fors

Na forse stijgingen van de capaciteitsindex transport, daalt de index weer. De transportprijs maakt juist een omgekeerde trend door.

Begon 2018  met de hoogste capaciteitsindex en de laagste prijs in de afgelopen 12 maanden. De eerste twee maanden ‘normaliseren’ andermaal de indexen weer. Dat blijkt uit de 35e Transport market Monitor van Capgemini en Transporeon.

In het eerste kwartaal van 2018 steeg de capaciteitsindex fors, met een piek in februari. Toen stond de index op 131,9. In maart daalde de indexwaarde opnieuw tot 105,7, wat in lijn is met Q1 2017. Het prijsindexcijfer daalde in januari 2018 met 9,3% vergeleken met december 2017. In februari daalde de index met 8,3% naar 87,2. In maart steeg de prijsindex met 7%.

 

 

De belangrijkste resultaten uit het rapport:

.        In het eerste kwartaal van 2018 is de capaciteitsindex gestegen met 53.3% naar 110.1 in vergelijking met het vorige kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 is de index waarde van het eerste kwartaal van 2018 2.4% lager.·         De prijsindex zakte in het eerste kwartaal van 2018 naar een index van 92.1, dit is een stijging van 14.7% vergeleken met het vierde kwartaal van 2017 (index 107.9). Vergeleken met de prijsindex van 2017, steeg de prijsindex met 7.1%.·         Vorig jaar steeg de diesel index met 3%. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit 3% hoger.

·         De European Trade Flow Index wordt verwacht te stijgen met 18.3% in het eerste kwartaal van 2018.

 

Lars Vitters, Supply Chain Manager bij Capgemini, merkt op: “We zien een directe samenhang met de stijgende brandstofprijzen en chauffeurstekorten in Europa. Hierbij komen ook nog de verwachte salarisstijgingen van de chauffeurs waarover onderhandeld wordt in Europa. Daardoor verwachten we dat de transportprijzen verder zullen stijgen dit jaar.”

 

transport-market-monitor

Oliver Kahrs, Director Business Development bij Transporeon, voegt hieraan toe: “Na het seizoensherstel van de beschikbare transportcapaciteit in het begin van het jaar, hadden verladers in maart nogmaals aanzienlijk minder laadruimte beschikbaar. Transportprijzen lagen in het eerste kwartaal 7% boven het niveau van vorig jaar. Dit zou kunnen betekenen dat de voorspellingen van de dienstverleners kloppen met betrekking tot het feit dat de capaciteit opnieuw schaarser zal worden doorheen het jaar, zoals dit reeds in 2017 het geval was. Dit vermoeden wordt bevestigd door onze meest recente cijfers, alsook door statements van de Europese Commissie, die robuuste economische groei in Europa blijft voorspellen.”

Reageer op dit artikel