nieuws

Vrachttaks op zijn vroegst in 2023

Distributie 1777

Vrachttaks op zijn vroegst in 2023

De omstreden kilometerheffing voor vrachtwagens gaat nog jaren duren. De invoering zal op zijn vroegst in 2023 plaatsvinden.

In 2023 zullen vrachtwagens in Nederland een kilometerheffing moeten betalen. Daar gaat het kabinet tenminste van uit, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De minister liet eind vorig jaar al weten meer tijd nodig te hebben. 

Zekerheid boven snelheid

In het regeerakkoord is afgesproken de heffing zo spoedig mogelijk in te voeren. Maar als het overhaast en niet zorgvuldig wordt ingevoerd kunnen ‘grote risico’s’ optreden, blijkt volgens de minister uit voorbeelden in het buitenland.

Betalingssystemen

In meer landen in Europa bestaat deze heffing voor vrachtwagens al. Het registratie- en betalingssysteem van de vrachttaks moet gelijk zijn aan die in het buitenland, zodat vrachtwagens geen extra apparatuur nodig hebben.

Het geld dat het oplevert, moet worden teruggesluisd naar de vrachtsector door verlaging van de motorrijtuigenbelasting en worden geïnvesteerd in innovatie en het verduurzamen van de transportsector, vindt de coalitie.

Reageer op dit artikel