nieuws

Luchtvracht begint jaar met sterke groei

Distributie 1320

Luchtvracht begint jaar met sterke groei

De luchtvrachtsector is 2018 goed begonnen. De vraag nam in januari met 8 procent toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In december was dat nog een kleine 6 procent.

Brancheorganisatie IATA spreekt van aanhoudend gunstige marktomstandigheden, met een nog altijd florerende wereldhandel. In Europa steeg de vraag naar goederenvervoer door de lucht bovengemiddeld, met meer dan 10 procent. Alleen Afrika, dat een zeer bescheiden aandeel heeft in de totale markt, kende een sterkere groei. Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten moesten het doen met een toename van 4,4 procent.

De capaciteit in de sector lag in januari ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Gemiddeld werd 43,3 procent van de vrachtruimte aan boord benut. Dat wil overigens niet zeggen dat vliegtuigen op grote schaal meer dan halfleeg rondvliegen, want veel goederen gaan mee in het ruim van passagierstoestellen.

 

Lees ook
‘Snel meer ruimte nodig voor vrachtvluchten op Schiphol’

 

IATA gaat er wel van uit dat de vraag over heel 2018 niet zo sterk zal stijgen als in het ,,uitzonderlijke” jaar ervoor. Over heel 2017 werd een groei gerapporteerd van 9 procent. De branchevereniging voorziet dit jaar een ,,meer normaal” groeitempo van 4,5 procent.

Topman Alexandre de Juniac waarschuwt bovendien voor mogelijke tegenwind uit met name de Verenigde Staten. ,,Als president Trump gevolg geeft aan zijn belofte om sancties op te leggen op de invoer van staal en aluminium, bestaat een zeer reëel risico op een handelsoorlog”, zegt hij. ,,Niemand wint wanneer protectionistische maatregelen uit de hand lopen.”

 

Reageer op dit artikel