nieuws

Jumbo pakt magazijn- en transportcapaciteit aan

Distributie 3729

Jumbo pakt magazijn- en transportcapaciteit aan
Jumbo kiest voor planningsoftware Quintiq

Jumbo Supermarkten wil zijn magazijn- en transportcapaciteit beter benutten. Dit moet leiden tot meer efficiency en reductie van de CO2 uitstoot.

Om de magazijn-  en transportcapaciteit effectiever te plannen, investeert Jumbo in planningssoftware  van Quintiq. De applicatie kan zijn tanden zetten in een logistieke keten die bestaat uit tien distributiecentra, een kleine zeshonderd winkels en ongeveer vijfhonderd eigen dan wel gecharterde trucks.

Het doel is om de SCP&O-applicatie in te zetten voor de winkeldistributie, het thuis afleveren van online bestelde producten, de logistiek tussen de distributiecentra, het inbound transport en de retourstromen voor alle kanalen. De planningsoftware moet gaan communiceren met de overige bestaande bedrijfs- en logistieke systemen.

‘Business goals en constraints’

Karel de Jong, directeur supply chain bij Jumbo over de investering: “Met de keuze voor deze technologiepartner zetten we in op een integraal ketenperspectief, vraaggestuurd en geoptimaliseerd op basis van Jumbo business goals en constraints.”

Transportcapaciteit bepaalt

Jumbo heeft een aantal planningsvoorwaarden waar de software mee om dient te gaan en die van invloed zijn op de transportcapaciteit. Dit zijn onder andere de openingstijden van de winkels, specifieke tijdsschema’s voor leveringen, het aantal medewerkers en diensten, maar ook compartimenten in voertuigen met verschillende temperatuurzones.

 

Lees ook
Van den Bosch kiest voor planningsoplossing van Quintiq

 

 

De software houdt rekening met beperkingen vanuit wet- en regelgeving oogpunt, zoals restricties bij het transport van versproducten en de rust- en rijtijdenwet. Jumbo verwacht dat de investering in de Quintiq-software voor de retailer niet alleen leidt tot het beter benutten van de transportcapaciteit, maar eveneens zal resulteren in een lagere CO2-uitstoot.

Logistieke planning op drie niveaus

De supermarktorganisatie zal de software op drie niveaus van logistieke planning inzetten: tactisch, operationeel en op uitvoeringsniveau. Het eerste niveau laat Jumbo opties evalueren aan de hand van specifieke KPI’s. Bij de operationele planning houdt de software rekening met het meest recente ordervolume en de transportcapaciteit. Dit dient te leiden tot een geoptimaliseerde planning tot één week vooruit. Op de dag van de uitvoering zorgt de applicatie volgens de leverancier voor efficiënte goederenstromen op basis van orders en biedt de software ondersteuning aan planners bij het managen van verstoringen.

Reageer op dit artikel