nieuws

Volvo Trucks geeft basisschoolkinderen les over dode hoek

Distributie 2307

Volvo Trucks geeft basisschoolkinderen les over dode hoek

‘Seen and been seen’. Oftewel zien en gezien worden. Speciaal voor bovenbouwleerlingen van de basisschool hervormde en vertaalde Volvo Trucks haar wereldwijde veiligheidsprogramma. Kinderen van Basisschool De Arabesk in Arnhem hadden de primeur en kregen voor het eerst deze les waarin het gevaar van de dode hoek bij vrachtwagens centraal staat.

Waar moet je op letten als je als fietser een vrachtwagen tegenkomt? En hoe zorg je ervoor dat hij je ziet? De bovenbouw van basisschool de Arabesk in Arnhem kreeg les over de dode hoek. Op schoolplein stonden twee safety trucks van Volvo Trucks Nederland om het gevaar ervan zelf te ervaren. Met hulp van gekleurde borden die fietsers uitbeelden gingen de kinderen aan de slag om te beoordelen welke kleur de chauffeur wel of niet ziet.

Vergroten veiligheidsbewustzijn

Veiligheidsbewustzijn, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, vindt Frank van der Sanden, een van de chauffeurs die buiten op het schoolplein, waar twee Volvo Safety Trucks staan opgesteld, de instructie aan de kinderen geeft. “Juist door de vele spiegels is er voor de chauffeur om waar te nemen, minstens anderhalve seconde nodig om in één spiegel te kijken. Heb je zeven spiegels, dan ben je al zeven seconden verder”. Van der Sanden geeft hiermee aan dat extra camera’s en spiegels helpen, maar dat er toch ook in een split second zomaar een ongeluk kan gebeuren, als zowel de chauffeur als de fietser of voetganger even niet oplet. De dode hoek vermijden is daarom het advies aan de kinderen. Alle 240 bovenbouwleerlingen mochten één voor één achter het stuur van een van een van de safety trucks kruipen om zelf die dode hoek te ervaren.

Verkeersongelukken voorkomen

Cynthia van ’t Hoff, PR coördinator bij Volvo Trucks Nederland houdt binnen in de theaterzaal van de school voorafgaand aan het buitengedeelte bij de vrachtwagens een presentatie over gezichtsbedrog en het gevaar dat dit kan opleveren. “Er gebeuren jaarlijks nog veel te veel verkeersongelukken die komen door de dode hoek. Veel truckmerken, ook de onze, zijn uitgevoerd met extra spiegels en camera’s. Zelfs meer dan de wetgeving voorschrijft. Toch is het belangrijk om het gevaar van de dode hoek te blijven benadrukken en kinderen te behoeden voor een verkeersongeluk. Zeker voor kinderen uit de bovenbouw die straks intensiever aan het verkeer gaan deelnemen”, aldus Van ’t Hoff.

Een cameraploeg van het NOS Jeugdjournaal reisde naar Arnhem om een uitgebreide reportage te maken van de dode hoek les op Basisschool De Arabesk.

Chauffeurstraining

Ook chauffeurs worden door Volvo intensief getraind. Minder verkeersongelukken en meer bewustwording voor veiliger weggedrag is niet alleen iets voor weggebruikers te voet of met de fiets. Dat is de reden dat Volvo Trucks Nederland in 2017 een demovloot van 11 safety trucks heeft ontwikkeld, die worden ingezet om chauffeurs te trainen. De safety truck is een Volvo FH geleverd met een speciaal veiligheidspakket met allerlei extra technische snufjes bovenop de standaard veiligheidscabine die al op de truck zit. Logistiek dienstverlener CB koos ervoor om het rijden met de safety truck zelf te ervaren en voegde eind 2017 één aan de vloot toe.

Prijs voor veiligste chauffeur van Nederland

Om veiligheid bij chauffeurs nog meer kracht bij te zetten organiseert Volvo Trucks samen met transportverzekeraar TVM de verkiezing NK Veiligste Chauffeur van Nederland. Al 1.300 chauffeurs hebben zich inmiddels hiervoor aangemeld. Het NK is nu officieel van start gegaan. De competitie begint met een online kennistest. De kennis, het reactievermogen en de motivatie van chauffeurs wordt daarbij onder de loep genomen. De vrachtwagenchauffeurs die meedoen kunnen punten verdienen. De beste chauffeurs kwalificeren zich voor een veiligheidskennisdag op zaterdag 21 april in Beesd. Hier krijgen zij de laatste updates op het gebied van verkeersveiligheid, kunnen ze in discussie met verschillende autoriteiten op dat gebied en strijden zij tegen elkaar om een van de tien plaatsen in de finale op 9 juni. De uiteindelijke winnaar mag zich niet alleen een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland noemen, maar wint ook een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley in de Verenigde Staten.

Bekijk hier een nieuw filmpje over het NK Veiligste Chauffeur

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel