nieuws

TVM: ‘Meer ongevallen door tekort aan vrachtwagenchauffeurs’

Distributie 2742

TVM: ‘Meer ongevallen door tekort aan vrachtwagenchauffeurs’

Een groot tekort aan goede vrachtwagenchauffeurs heeft afgelopen jaar geleid tot honderden extra ongevallen en schademeldingen. Dat stelt Arjan Bos, topman van transportverzekeraar TVM. Transport en Logistiek Nederland (TLN) vraagt zich af waar TVM deze waardering op baseert.

De totale schadepost nam in 2017 toe met 30 tot 50 miljoen tot circa 800 miljoen euro. In De Telegraaf zegt Bos vandaag dat de oorzaak ligt bij het gebrek aan vakmensen. “We hebben zo’n zevenduizend vacatures. Dat betekent dat overal vandaan mensen met een zogeheten ’groot rijbewijs’ achter het stuur worden gezet. Maar dat houdt niet automatisch in dat je een goede chauffeur bent die op alle type vrachtwagencombinaties kan rijden. Dat zien we terug in een stijging van de schadecijfers.”

Groei in ongevallen met vrachtwagens

Het aantal incidenten met vrachtwagens op de weg groeit zelfs nog veel harder. “In 2016 hadden we alleen op de snelwegen al te maken met 4734 incidenten en dat aantal is vorig jaar gestegen tot ongeveer 5.700 meldingen”, aldus een woordvoerder van RWS.

Chauffeurs schatten situaties onvoldoende in

Het afgelopen jaar werden alleen al zo’n 3.000 kop- staartbotsingen met vrachtwagens geregistreerd in ons land. “Dat zijn bizar hoge aantallen, veel meer dan ooit tevoren. De verklaring is dan ook dat dit veelal te maken heeft met onervarenheid, omdat situaties niet goed worden ingeschat”, zegt de TVM-baas in De Telegraaf.

Lees ook: 

Tekort aan chauffeurs grootste uitdaging wegtransport in 2017

7.000 vacatures in transportsector

Wat Bos betreft, ligt het aan het tekort aan vakmensen. “Er is een schreeuwend tekort aan goede vakmensen. Dat zie je overal, maar in de transportsector is het wel erg schrijnend met zo’n 7.000 vacatures.” Met als gevolg dat ook minder ervaren chauffeurs worden ingezet.

TLN: geen bewijs voor inzet onervaren chauffeurs

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, bevestigt tegen BNR Nieuwsradio dat transporteurs op zoek zijn naar goede chauffeurs. “Maar dat is wat mij betreft ook het enige wat klopt.” Van Dijk is het niet eens met de uitleg van Bos dat de toename in ongevallen komt doordat er onervaren mensen worden ingezet. “In ieder geval is mij geen onderzoek bekend waaruit dat zou blijken.”

Veel energie in opleiding truckchauffeurs

Volgens de TLN-voorman wordt er juist veel tijd en energie gestoken in het opleiden van chauffeurs. “Als jij als opdrachtgever een chauffeur zonder de vereiste diploma’s op de weg zet, ben je natuurlijk strafbaar, in overtreding. Daarmee neem je niet alleen zelf risico’s, maar neem je ook risico’s voor je opdrachtgever. Dus in principe gebeurt dat natuurlijk niet.”

Reageer op dit artikel