nieuws

Vrachtverkeer Rotterdamse haven krijgt betere verkeers- en logistieke informatie

Distributie 1949

Vrachtverkeer Rotterdamse haven krijgt betere verkeers- en logistieke informatie

Betere informatie over de verkeerssituatie in de Rotterdamse haven en de situatie op containerterminals en empty depots. Om dat te bereiken slaan het Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland (TLN) de handen ineen.

Het Havenbedrijf en TLN starten in samenwerking met het ministerie van Infrastrucuur en Waterstaat (IenW), het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP), Deltalinqs en Simacan een project waarbij de al bestaande Mainport Traffic Monitor wordt uitgebreid met real time informatie van onder andere de wegvervoerders.

Uitbreiding Mainport Traffic Monitor

De uitbreiding van de Mainport Traffic Monitor moet zorgen voor een accurater beeld van de actuele verkeerssituatie én de afhandeltijden bij containerterminals en empty depots.  Door data uit de systemen van de wegvervoerders anoniem en op veilige wijze te koppelen aan de Mainport Traffic Monitor moet dit worden gerealiseerd.

Vertragingen en fileoverzicht

De actuele reistijden, vertragingen, fileoverzichten en geplande afsluitingen die invloed hebben op de logistieke processen staan voorop. Daarnaast is aanvullende informatie over de aard van de hinder, actuele wegwerkzaamheden, gemelde ongevallen en brugopeningen opgenomen.

 

Lees ook
iShare komt uit de testfase en is klaar voor het echte werk

 

Van circa 3.000 matrixborden boven de wegen in dit gebied zijn de beeldstanden zichtbaar, zodat planners zich een goed beeld kunnen vormen van wat de huidige verkeerssituatie. Dit gecombineerde beeld geeft, samen met de reistijden voor alternatieve routes, inzicht of omrijden rendeert.

Mainport Traffic Monitor

De Mainport Traffic Monitor geeft ook inzicht in de afhandeltijden op de terminals en depots, zowel de actuele tijden als de historie. De planners kunnen door het combineren van deze informatie meerdere schermen vervangen door de Mainport Traffic Monitor. ‘Dit is een mooi instrument om beter in te kunnen spelen op de steeds veranderende verkeerssituatie in de regio Rotterdam en een goede ontwikkeling om digitalisering van de containersector naar een hoger niveau te brengen’, aldus Marco Post, voorzitter van de deelmarkt Alliantie Zeecontainer Vervoerders) van TLN.

Gebruik gratis

De verkeersinformatie van de Mainport Traffic Monitor wordt in ieder geval tot eind 2019 kosteloos beschikbaar gesteld aan bedrijven met een logistieke operatie in of rondom het havengebied van Rotterdam. Zij kunnen een account voor de online tool aanvragen op www.mainporttraffic.nl. De verkeersinformatie is nu al beschikbaar, de wacht- en afhandeltijden zullen per 1 september 2018 beschikbaar zijn.

De deelnemende partijen zien dit initiatief als een eerste stap op weg naar een beter inzicht in de logistieke processen in de Rotterdamse haven. In een volgende fase wordt het bereik uitgebreid, zowel regionaal naar onder andere de corridor Rotterdam – Venlo.

 

Reageer op dit artikel