nieuws

Weekend overnachten in vrachtwagen verboden

Distributie 11230

Weekend overnachten in vrachtwagen verboden

Vrachtwagenchauffeurs mogen hun verplichte weekendrust niet in hun truckcabine doorbrengen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald.

Een vrachtwagen gebruiken als slaapplek voor het weekend is niet meer toegestaan. Het EU-hof heeft met zijn uitspraak op verzoek van de Belgische Raad van State duidelijkheid geboden over de regels. De zogenoemde wekelijkse rusttijd van 45 uur – die onder voorwaarden tot 24 uur kan worden ingekort – doorbrengen in de cabine druist duidelijk in tegen de doelstelling van de EU-wetgeving om de arbeidsomstandigheden van bestuurders te verbeteren, aldus het hof.

Vrachtwagen is werkplek geen slaapplek

Volgens FNV Transport & Logistiek komt met deze uitspraak definitief een einde aan het uitbuiten van Oost-Europese chauffeurs die door toedoen van hun werkgevers in hun vrachtwagen moeten slapen. “Een vrachtauto is een werkplek en geen plaats waar chauffeurs weken tot maanden in moeten bivakkeren.’’ De vakbond gaat ervan uit dat het kabinet de inspectiediensten snel de opdracht geeft de regels te handhaven.

 

Lees ook
Gelijk werk gelijk loon, maar niet voor vrachtwagenchauffeurs

Nederlands vrachtauto’s verliezen weer terrein op buitenlandse

 

Een chauffeur mag de dagelijkse rusttijd van ten minste 11 uur wel in de cabine doorbrengen, op voorwaarde dat de vrachtwagen behoorlijke slaapfaciliteiten biedt.

TLN pleit voor flexibiliteit

TLN positief. Maar op de langere termijn pleit de belangenorganisatie voor Europese regels die goed zijn voor de chauffeur én rekening houden met de flexibiliteit die transport vergt. TLN vindt daarom dat het uiteindelijk mogelijk moet zijn om eens in de vier weken de 45 uur rust in de cabine door te brengen, liefst op een beveiligde parkeerplaats met goede voorzieningen. Maar die regel moet daarom wel voor álle Europese landen hetzelfde zijn. TLN pleit er daarom voor dit op te nemen in het Mobility Package

Reageer op dit artikel