nieuws

Unicum: Nijmegen wil ook milieuzone voor scheepvaart

Distributie 2368

Unicum: Nijmegen wil ook milieuzone voor scheepvaart

De gemeente Nijmegen onderzoekt de mogelijkheid van een milieuzone voor de hele stad. Daarmee is Nijmegen de eerste stad in het land. Het doel van de zone is een schonere lucht in 2022. Uniek is dat de milieuzone niet alleen voor auto’s en vrachtverkeer geldt maar ook voor de scheepvaart over de Waal.

Een milieuzone voor de hele stad kan volgens de gemeente een belangrijke maatregel zijn naar een betere luchtkwaliteit. Door de milieuzone niet te beperken tot het stadscentrum profiteert de hele stad mee, is de gedachte achter de maatregel.

Overleg met belangenbehartigers

Nijmegen wil samen met de transportsector, ondernemers en bewoners, branche-, milieu- en gezondheidsorganisaties bekijken of een milieuzone voor de hele stad mogelijk is.

Schonere scheepvaart stimuleren

Het onderzoek naar de milieuzone beperkt zich niet alleen tot het wegverkeer. Nijmegen wil ook schonere scheepvaart stimuleren omdat er volgens de beleidsmakers in de Gelderse stad ‘jaarlijks grote aantallen schepen over de Waal door Nijmegen varen’. Die schepen zorgen voor binnen Nijmegen voor ongeveer evenveel uitstoot als het verkeer op de weg.

“Geen voorstander statische milieuzone”

Evofenedex was onlangs kritisch over de milieuzone plannen van Nijmegen. Volgens de verladersorganisatie kan de bevoorrading van ondernemers in de Nijmeegse binnenstad slimmer en schoner geregeld worden. “Wij zijn geen voorstander van de statische milieuzones voor vrachtverkeer maar zetten in op slimmere maatregelen om te komen tot emissieloze stadsdistributie in 2025”, aldus de Evofenedex.

Reageer op dit artikel