nieuws

Vroege topdrukte bij DPD door Black Friday en Cyber Monday

Distributie 1127

Vroege topdrukte bij DPD door Black Friday en Cyber Monday

Pakketdienst DPD verwacht tijdens de eindejaarspiek bijna 6 miljoen pakketten per dag te bezorgen in Europa. Die grens kan naar verwachting volgens DPD ruimschoots gepasseerd worden als wordt uitgegaan van de volume instroom tijdens de afgelopen Black Friday en Cyber Monday.

Deze uit Amerika overgewaaide tradities komen volgens DPD bovenop de bekende piekperiode in feestmaand december. Daarbij komt dat Amazon en andere grote retailers de ‘Black Friday’ uitverkoop een week eerder al is begonnen. DPD verwacht dat deze tweede eindejaar piek ook langer doorloopt.

DPD: Groei werd in 2016 al zichtbaar

Op basis van cijfers uit 2016 zag DPD in Europa al een toename van het aantal pakketbezorgingen van 20 procent tijdens de eindejaarperiode, terwijl op sommige dagen zelfs sprake was van een toename van 35 procent. Op basis van deze ervaring was de aanvankelijke prognose van DPD om tijdens de drukke dagen aan het einde van het jaar bijna 6 miljoen pakketten per dag te bezorgen in Europa.

Grens van 6 miljoen pakketten wordt gepasseerd

Behalve de vervroegde start van de piek in Europa onder invloed van Black Friday en Cyber Monday is ook het huidige volume significant volgens de pakketdistributeur hoger dan verwacht. Op basis van de volume instroom in de afgelopen week en bijgestelde prognoses van opdrachtgevers gaat de grens van de eerder genoemde 6 miljoen pakketten op één dag naar verwachting ruimschoots gepasseerd worden.

DPD: inzet extra sorteersystemen en chauffeurs

Ondanks deze forse piek in het volume is DPD volgens eigen zeggen in staat pakketten zonder vertraging af te leveren. Het pakketbedrijf meldt dat alle noodzakelijke maatregelen zijn getroffen om het extra volume conform planning te verwerken door vergroting van onder meer de transportcapaciteit, extra sorteersystemen, versterkingen van het team en extra chauffeurs.

“Vertragingen kunnen incidenteel optreden”

Dit betekent volgens Eric Dietz, CEO DPD Nederland, overigens niet dat er incidenteel en op specifieke bestemmingen mogelijk een kleine vertraging optreedt. “Hierover houden we uiteraard nauw contact met onze klanten. Voor pakketten met bestemming Duitsland proberen we dit bijvoorbeeld door inzet van extra capaciteit beperkt te houden.”

18 december de grootste piek in pakketbezorging
Pakketbezorgers in Nederland maken de meeste overuren tijdens Sinterklaas en voorafgaand aan Kerst. Verzendtool SendCloud voorspelde onlangs – op basis van eigen data – dat maandag 18 december aanstaande de drukste dag van dit jaar wordt voor het verzenden van pakketten. Naar verwachting zal het aantal te verwerken pakketten op die dag maar liefst verdriedubbelen ten opzichte van een gemiddelde dag buiten de feestdagen om. Net als DPD stelt SendCloud vast dat internationale feestdagen hun intrede doen in Nederland en de rest van Europa. Zo omarmde bol.com dit jaar voor het eerst Singles Day. Black Friday afgelopen vrijdag en Cyber Monday (gisteren) worden steeds belangrijker, voor zowel grote als kleine webshops. Kijkend naar voorgaande jaren ziet SendCloud in navolging van DPD vanaf de eerste week van november een wekelijkse groei in pakketverzendingen van 15 procent. Deze groei houdt aan tot na de feestdagen.
Reageer op dit artikel