nieuws

Scania introduceert gasmotor voor lange afstanden

Distributie 1072

Zweedse truckproducent Scania komt met een nieuwe gasmotor die geschikt is voor langeafstandsvervoer en bouwlogistiek.

Scania introduceert gasmotor voor lange afstanden

De nieuwe 13-liter motor van 410 pk is geintroduceerd tijdens de Ecomondo 2017 in Italië. De prestaties van deze motor zijn volgens Scania vergelijkbaar met een dieselmotor. “We verwachten veel van trucks met deze unieke 13-litermotor”, zegt Henrik Eng, director urban bij Scania Trucks. “Onder potentiële klanten in heel Europa bestaat er grote belangstelling om zwaar langeafstandsvervoer te kunnen uitvoeren met gasmotoren.”

Gasmotor met grote actieradius

Met de nieuwe motor op LNG kan volgens Scania een trekker-opleggercombinatie met een gewicht tot 40 ton 1.100 km afleggen zonder bij te hoeven tanken. Met een dubbele LNG-tank is een actieradius van 1.600 km mogelijk. “Tot nu toe waren de meest gasmotoren te licht of hadden ze en te kleine actieradius om echt bruikbaar te kunnen zijn voor het zwaardere werk”, aldus Johan Mühlbach, product manager Gas bij Scania Trucks.

Doorbraak voor gasmotoren

Scania hoopt vooral op markten, zoals de Italiaanse, op een doorbraak voor gasmotoren. Trucks met een gasmotor zijn ook geschikt voor stedelijke omgevingen omdat ze stiller zijn dan dieselmotoren.

LNG

Truckfabrikanten lijken vol in te zetten op LNG als zijnde de truck van de toekomst. Iveco kwam kort geleden ook naar buiten met het nieuws dat zij een zware truck op gas hebben ontwikkeld evenenals Volvo Trucks die begin oktober de 420 pk en 460 pk motor op LNG presenteerde. Vooralsnog blijft DAF trucks vasthouden aan het maximaal haalbare met dieseltechnologie.

Reageer op dit artikel