nieuws

Lidl test autonome, elektrische truck

Distributie 6209

Lidl investeert in duurzaam transport. De Duitse supermarktketen test in Zweden een elektrische truck die volledig autonoom kan rijden. De truck kan 15 europallets vervoeren.

Lidl test autonome, elektrische truck

T-Pod. Zo heet de autonome truck die Lidl gaat testen. In samenwerking met de Zweedse start up Einride test de retailer in de buurt van de stad Halmstad in Zweden de autonome truck. De vrachtwagen moet in het 3e kwartaal van 2018 operationeel zijn.

Duurzaam transport

Dat Lidl juist in Zweden de techniek gaat testen is geen toeval. Lidl heeft als doel zijn emissie in Zweden in 2035 met 40% te hebben gereduceerd.  Johannes Fieber, ceo van Lidl Zweden: “De supermarktindustrie is zeer transportintensief.”

Cijfers achter de T-pod

Laadvermogen: 15 standaard pallets (0,8 x 1,2 meter)Gewicht bij volle capaciteit: 20 tonLengte: Ongeveer 7 meterBatterijcapaciteit: 200 kWh

Bereik: 200 kilometer

 

De stap naar volledig elektrisch en autonoom volgt op een recente duurzaamheidsstap.  In het fiscale jaar 2016/2017 is Lidl volledig overgeschakeld naar alternatieve brandstoffen, zoals elektriciteit, aardgas, biodiesel. “Door over te schakelen naar elektrische vrachtwagens kunnen de vervoersemissies met maximaal 100 procent dalen.”

 

Lees ook
Autonoom rijden in wegtransport wordt gemeengoed
Katoen Natie investeert in autonome trucks
Cummins presenteert elektrische concepttruck

 

Robert Falck, ceo van Einride: “Binnenlands wegvervoer is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Zweden. Ons doel is dat de T-pod in 2035 in 20 procent van het Zweedse wegvervoer wordt gebruikt. De samenwerking met Lidl is een belangrijke stap in die richting.”

Reageer op dit artikel