nieuws

FNV dreigt met staking bij PostNL tijdens feestdagen

Distributie 6088

FNV dreigt met staking bij PostNL tijdens feestdagen

Vakbond FNV dreigt in december met een staking bij PostNL. Volgens de bond doet het post- en pakketbedrijf onvoldoende aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Mocht er worden gestaakt dan komt de brief- en pakketbezorging tijdens sinterklaas en kerst in het gedrang.

De vakbond dreigt met landelijke acties in de sorteercentra en onder pakketbezorgers, schrijft het Algemeen Dagblad woensdag. Aanleiding zijn de te hoge werkdruk en te lage salarissen. “De werkdruk is onmenselijk hoog”, zegt Ger Deleij, onderhandelaar bij de FNV. “De bezorgers trekken het allemaal niet meer en veel mensen zijn ziek. De laatste tijd is de pakketmarkt booming, maar PostNL zet veel te weinig mensen in. En de huidige werknemers krijgen minimaal betaald.”

FNV: ‘het is een flutakkoord’

Afgelopen maand sloot PostNL een principeakkoord met drie vakbonden. PostNL biedt daarin een loonsverhoging van 2,6 procent over twee jaar. Daar ging FNV niet mee akkoord. Deleij vindt het een flutakkoord: “Onze eis is 6 procent over een periode van twee jaar: niet meer dan marktconform. Geen wonder dat niemand meer post- of pakketbezorger wil worden. En daardoor is de werkdruk weer veel te hoog.”

‘Dalende briefpostvolumes zijn nadeling’

PostNL heeft de bond laat weten dat het met dit principeakkoord tot het uiterste is gegaan. “De dalende briefpostvolumes en regelgeving zijn ongunstig voor PostNL. We maken in het geheel minder winst, ondanks de groei bij Pakketten. Er ligt nu een goed principeakkoord dat past bij onze realiteit. Niet voor niets zijn drie van de vier vakorganisaties hiermee akkoord gegaan. We hopen nog steeds dat de leden van alle vier de vakorganisaties uiteindelijk akkoord gaan.”

Groot tekort aan pakketbezorgers

Tegenover het AD zegt PostNL dat het er ‘alles aan gaat doen om klanten mooie feestdagen te garanderen’.  PostNL is, zo werd eerder deze week duidelijk, hard op zoek naar post- en pakketbezorgers die de werkdruk moeten verlagen. Tijdens de drukke feestdagen zet het postbedrijf personeel van andere afdelingen in om pakketten op tijd bezorgd te krijgen.

Reageer op dit artikel