nieuws

Cyberaanval kost Maersk vele miljoenen

Distributie 1447

Cyberaanval kost Maersk vele miljoenen

De Deense containervervoerder A.P. Möller-Maersk heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een verlies van 1,5 miljard dollar. Het bedrijf kampte in de periode onder meer met de nasleep van een grootscheepse cyberaanval. Verder deed het bedrijf een forse afschrijving op Maersk Drilling.

Volgens Maersk kostte de aanval in juni het bedrijf 250 tot 300 miljoen dollar. De aanval zorgde ook voor een negatief effect op de volumes van Maersk Line, omdat het bedrijf naar eigen zeggen noodgrepen moest toepassen om de bedrijfsvoering gestroomlijnd te houden. Ook de zogeheten bunkerkosten liepen door de digitale kraak op.

 

Lees ook
Cyberaanvallen in top 3 bedrijfsrisico’s
Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

Logistieke dienstverleners onderschatten cyberrisico’s

 

Voor het hele jaar is het bedrijf iets voorzichtiger over de onderliggende winst. Het bedrijf rekent voor heel 2017 op circa 1 miljard dollar. Eerder ging het concern hier uit van minstens 1 miljard dollar. De omzet in het derde kwartaal steeg naar 8 miljard dollar tegen 7,1 miljard dollar een jaar eerder.

Het is sowieso een enerveen jaar voor Maersk. Het bedrijf nam Hamburg Süd over. Ook bundelt het de krachten met het Chinese Alibaba. 

Kenniscentrum cyber crime

De sector Transport en Logistiek wordt steeds vaker geconfronteerd met digitale vormen van criminaliteit. Reden voor de overheid om een nieuw kenniscentrum, het Digital Trust Centre (DTC), op te richten. Het centrum  gaat ondernemers helpen met hun digitale veiligheid.

Reageer op dit artikel