nieuws

Bergen op Zoom krijgt nieuwe buitendijkse containerterminal

Distributie 1509

Bergen op Zoom krijgt nieuwe buitendijkse containerterminal
Van links naar rechts: Arn van der Vorst (MCT), wethouder Ad Coppens en Toon Meeus (directeur Meeus Groep).

Terminalexploitant Markiezaat Container Terminal (MCT) heeft groen licht gekregen van de gemeente Bergen op Zoom voor de realisatie van een nieuwe buitendijkse containerterminal. De containerterminal verrijst op een perceel van 25.830 vierkante meter dat MCT koopt voor iets meer dan 1 miljoen euro.

Over het project is heel lang onderhandeld door MCT, gemeente Bergen op Zoom en ook de provincie Noord-Brabant. Als de nieuwe containerterminal operationeel is, verdwijnt de huidige in de Theodorushaven.

Boost aan logistieke bedrijvigheid

De gemeente verwacht dat de verplaatsing ‘een boost zal geven aan bedrijven op de logistieke bedrijvenparken Noordland en Theodorushaven’.

Draagvlak voor containerterminal

Begin van deze eeuw bleek al uit diverse studies dat in logistieke hotspot Bergen op Zoom behoefte, draagvlak en potentieel was voor meer vervoer over water, meer in het bijzonder in de vorm van containers.

Tijdelijke containerterminal in 2008

De goede ligging tussen Rotterdam en Antwerpen aan het drukke Schelde-Rijnkanaal helpt hier aan mee. In 2008 werd daarom een tijdelijke containerterminal in gebruik genomen. De huidige containerterminal is eigendom van de gemeente. Logistiek dienstverlener MCT, onderdeel van de Meeus Groep, heeft een huurcontract tot volgend jaar juli en zit op dit moment aan het maximum van haar capaciteit terwijl in de markt nog groei zit.

24 uur per dag containers overslaan

Verplaatsing heeft grote voordelen voor de logistiek dienstverlener. Door deze verplaatsing kunnen in principe 24 uur per dag containers worden overgeslagen. Ook is er straks geen afhankelijkheid meer van de Burgemeester Peterssluis. Ook is overlast voor omwonenden niet meer aan de orde.

Akkoord komt op juiste moment

MCT-directeur Arn van der Vorst, die zich al jaren hard maakt voor de komst van een buitendijkse containerterminal, stelt dat dit akkoord precies op het juiste moment komt. “Nu we een handtekening onder deze overeenkomst zetten, hebben we nog voldoende tijd om onze nieuwe plek goed en zorgvuldig in te richten.”

Vergunningentraject wordt in gang gezet

Wethouder Ad Coppens van Bergen op Zoom spreekt van een historische overeenkomst. “Verschillende colleges zijn bezig geweest om een buitendijkse containerterminal te realiseren. Hoewel de gemeenteraad zich ook nog over deze afspraken zal buigen en het vergunningentraject nog in gang gezet moet worden, hebben we met elkaar weer een belangrijke stap gezet.

Terminal in 2019 operationeel

De logistiek dienstverlener steekt zelf, zo meldde BN De Stem begin oktober, in totaal 17 miljoen euro in de realisatie van de nieuwe containerterminal die in 2019 in gebruik wordt genomen. Bij de provincie Noord-Brabant ligt een verzoek om het bedrijf financieel te ondersteunen. Daarbij gaat het om een lening of een garantstelling.

 

Reageer op dit artikel