nieuws

Toch railterminal in Valburg

Distributie 1838

Toch railterminal in Valburg

In de gemeenteraad van Overbetuwe worden dinsdagavond de voorwaarden besproken waaronder de railterminal bij Valburg aan de Betuweroute kan worden gerealiseerd. Na jaren gesteggel lijkt er daarmee een einde te komen aan de vele discussies en tegenslag en niets de realisatie van de railterminal meer in de weg te staan.

In 2002 waren er al plannen om een terminal bij Valburg te bouwen. Het Multimodaal Transportcentrum (MTC) met aansluiting op de A15, de Betuweroute en de Waal kwam er echter nooit. De Raad van State zette een streep door de plannen.

Voorwaarden realisatie terminal

Daarna werden de plannen in 2011 weer afgestoft en werd er gesproken over het opzetten van een Rail Opstap Punt. Ook toen viel het weer stil. Nu heeft het provinciebestuur van Gelderland wel overeenstemming bereikt met de gemeente Overbetuwe over de voorwaarden waaronder de terminal kan worden gerealiseerd. Dat melden diverse media. Dat akkoord wordt dinsdagavond voorgelegd aan de gemeenteraad van Overbetuwe en komt waarschijnlijk binnen enkele weken ook in de Provinciale Staten.

Lees ook: Valburg weer in beeld voor vestiging railterminal

Compensatieregeling bewoners

De spoorinfrastructuur voor de terminal ligt er al. Die is destijds gelijktijdig aangelegd met de bouw van de Betuweroute, die in 2007 werd geopend. Bewoners van het buurtschap Reeth waren iedere keer weer blij dat de uiteindelijk plannen voor de terminal toch weer van tafel gingen. Reeth ligt vlak naast het te ontwikkelen terrein waarop de railterminal moet komen. De bewoners willen graag een compensatieregeling zien voor de woningbezitters die schade leiden als gevolg van het project.

Met de bouw van de terminal moet over twee worden begonnen. Uiteindelijk zullen er 350 containers per dag, dat zijn 90.000 per jaar, worden overgeslagen.

Lees ook: Mislukt MTC Valburg kost 3,3 miljoen euro

 

Reageer op dit artikel