nieuws

Geen extra ruimte voor vrachtvluchten Schiphol

Distributie 909

Geen extra ruimte voor vrachtvluchten Schiphol

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (luchtvaart) heeft Schiphol opdracht gegeven om binnen vier weken een voorstel uit te werken voor het toekennen van extra vrachtvluchten. De staatssecretaris kan tegen het besluit van Schiphol weinig doen, ook niet op juridisch vlak.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De vrachtsector had om extra vertrek- en landingsrechten gevraagd, maar dat is door andere gebruikers van Schiphol afgewezen, aldus Dijksma. Zij had het graag anders gezien omdat vrachtvluchten nu naar andere luchthavens worden verplaatst, wat ten koste gaat van de werkgelegenheid. Vrachtafhandelaar Menzies kondigde vorige week al ruim 100 ontslagen aan.

Doemscenario

Duizenden banen dreigen te verdwijnen en het vestigingsklimaat in Nederland komt in het geding. Dat doemscenario vrezen ondernemersorganisaties en vakbonden. FNV, Evofenedex , TLN en Air Cargo deden daarom begin oktober samen een dringend beroep op staatssecretaris Dijksma om in te grijpen. Volgens Dijksma kan ze tegen het besluit weinig doen, ook niet op juridisch vlak. Ze heeft Schiphol nu gevraagd binnen vier weken alsnog met een voorstel te komen waarin extra vluchten aan de vrachtsector worden toegekend.

Reageer op dit artikel