nieuws

Amazon tart UPS en Fedex met eigen bezorgservice

Distributie 1857

Amazon tart UPS en Fedex met eigen bezorgservice

Amazon overweegt serieus een bezorgservice op te zetten. Hiermee wil het onder meer zijn afhankelijkheid ten opzichte van Fedex en UPS verder verminderen.

Distributie is al jaren een innovatiebron voor Amazon. Zo kocht het al vliegtuigen en een eigen vliegveld. Vorig jaar startte de e-commerce reus een eigen zeevracht operatie. Ook overweegt Amazon een vliegend fulfilment center te ontwerpen. En wat te denken van een distributiecentrum onder water.

Het doel van al deze plannen?: de afhankelijkheid van grote distributiespelers als Fedex en UPS verminderen.

Last mile

Met het plan een eigen bezorgservice te beginnen, zet Amazon een volgende stap. Naast het reduceren van afhankelijkheid, moet de dienst zorgen voor een betere last mile service aan klanten.

Amazon startte in 2015 al een bezorgdienst in India dienst. Deze service wordt overgeheveld  naar Amerika. In 2018 is een test gepland aan de westkust van de Verenigde Staten om bij succes snel uit te breiden naar andere staten, aldus Bloomberg.

UPS gelooft in eigen netwerk

UPS wordt niet zenuwachtig, maar is wel alert, zei de ceo eind vorig jaar tegenover Logistiek.nl. David P. Abney: “Amazon creëert capaciteit om hun spullen te transporteren. Het is geen Louisville.” (de grootse hub van UPS in het midden van Amerika): Jim Barber, directeur UPS International: “Ik zeg niet dat we onaantastbaar zijn, maar onderschat niet wat 109 jaar investeren in een netwerk betekent.”

Dat het onderwerp gevoelig ligt, bleek donderdag. Nadat het nieuws bekend werd via Bloomberg, daalden de aandelenkoersen van Fedex en UPS.

 

Reageer op dit artikel