nieuws

Transportsector: drukker dan ooit en gebrek aan personeel

Distributie 8301

Transportsector: drukker dan ooit en gebrek aan personeel

Transportondernemers hebben het drukker dan ooit. De keerzijde is dat het personeelstekort flink oploopt.

Bijna 40 procent van de transportondernemingen meldden voor het tweede kwartaal een tekort aan arbeidskracht. Door de aantrekkende economie bereikt de bedrijvigheid in de transportsector het hoogste punt in 6 jaar. Dat blijkt uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland.

Vacatures

Het tekort aan personeel wordt steeds groter. De vacaturegraad is op het hoogste punt in bijna 10 jaar. Ondanks allerlei wervingstrajecten, waaronder het zij-instromers project om 2000 chauffeurs te werven, blijft het lastig genoeg goed personeel te vinden, concludeert TLN.

Sector profiteert van groeiende economie

De deelmarkten die het meest profiteren van de groei zijn de sierteeltsector en vervoer van bouwmaterialen. Ook het tank / silovervoer en geconditioneerd transport (gekoeld en verwarmd transport) deden het goed in het tweede kwartaal. De internationale bedrijvigheid laat een stijgende lijn zien. Hier geven de transporteurs voor het eerst in meerdere jaren een cijfer boven de 8,0.

 

Vertrouwen transportsector blijft groeien

 

Vet op de botten

Het omzetniveau stijgt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het winstniveau stijgt naar het hoogste punt sinds eind 2015. TLN voorzitter Arthur van Dijk. “De sector heeft na de crisis weer wat vet op de botten nodig. In de komende jaren komen er nog stevige investeringen in onder andere duurzaam / schoner materieel aan. Daar moet ook ruimte voor zijn.”

 

Personeelstekort transportsector blijft groot probleem

 

Prijzen onder de maat

Volgens een groot aantal ondernemers zijn de prijzen nog steeds onder de maat. Het prijsniveau laat ten opzichte van het vorige kwartaal wel een licht stijgende lijn zien. De grootste stijging is bij exceptioneel vervoer en  bouwmaterialen.

Reageer op dit artikel