nieuws

Cyberaanval TNT ettert door bij Fedex

Distributie 1977

Cyberaanval TNT ettert door bij Fedex

De cyberaanval bij het Nederlandse dochterbedrijf TNT heeft de Amerikaanse pakketbezorger FedEx afgelopen kwartaal een flink deel van de winst gekost. De gevolgen zijn nog altijd voelbaar voor de Amerikaanse pakketbezorger.

TNT werd eind juni getroffen door een cyberaanval met zogenoemde ransomware. Dat is een virus dat computersystemen gijzelt zodat de makers losgeld kunnen eisen. Ook de orkaan Harvey betekende een tegenvaller voor het bezorgbedrijf, al woog die heel wat minder zwaar. Hoewel de belangrijkste systemen inmiddels allemaal zijn hersteld, draait het bedrijf nog altijd niet op volle toeren.

Forse winstdaling Fedex

FedEx, sinds mei 2016 eigenaar van TNT,  behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 15,3 miljard dollar (12,8 miljard euro). Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst daarentegen ging met een zesde omlaag naar 596 miljoen dollar. Het bedrijf wijt die daling grotendeels aan de malaise bij TNT. Uit de verklaring van Fedex blijkt dat de cyberaanval bij TNT 300 miljoen aan winst heeft gekost

 

Lees ook
Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

TNT

Het Amerikaanse moederbedrijf waarschuwde eerder al dat de hack grote en mogelijk zelfs blijvende gevolgen kan hebben voor TNT. Mogelijk kunnen niet alle besmette systemen hersteld worden en cruciale data is wellicht voorgoed verloren gegaan.

 

Logistieke sector moet waakzaam zijn voor cyber aanvallen

 

Cyberaanval

FedEx werkt er naar eigen zeggen hard aan de nadelige gevolgen van de cyberaanval binnen de perken te houden. Desondanks ziet het bedrijf zich gedwongen de winstverwachting voor het gehele boekjaar, waarvan het eerste kwartaal net achter de rug is, te verlagen.

 

Reageer op dit artikel