nieuws

Blockchain moet Rotterdamse haven slimste haven ter wereld maken

Distributie 5208

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat werk maken van blockchain. Daarmee moeten volgens de haven de kosten voor bijvoorbeeld logistiek 5 tot 10 procent omlaag kunnen.

Blockchain moet Rotterdamse haven slimste haven ter wereld maken

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf starten gezamenlijk een soort proeftuin waar concrete toepassingen en oplossingen worden ontwikkeld op basis van blockchain. Dit centrum Blocklab genaamd, vandaag geopend, is geïnitieerd en gefinancierd door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam: “Ik denk aan de vele toepassingen die blockchain binnen de logistieke ketens mogelijk maakt om goederenstromen efficiënter te organiseren. Deze stap sluit naadloos aan bij onze ‘smartest port’-ambities.

 

Blockchain wat is het? 

 

Blockchain voor voorraadfinanciering

Tot de eerste concrete projecten die tijdens de officiële opening gepresenteerd werden, behoort een blockchain toepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek die in samenwerking met Exact en ABN AMRO ontwikkeld is.

Team en toepassing

Het Blocklab start met een vijfkoppig kernteam en is gevestigd in het Cambridge Innovation Center in Rotterdam. In het fieldlab worden theoretische blockchain ideeën, met consortia van ontwikkelaars en gebruikers, in een praktijkomgeving ontwikkeld, getest en uitgewerkt tot concrete kansen. Daarnaast fungeert het lab als kennisbron voor het regionale bedrijfsleven. Met de Hogeschool Rotterdam wordt curriculum ontwikkeld, om aanwas van blockchain talent te organiseren.

 

Lees de columns
Blockchain en IoT: een gouden combinatie
Blockchain versterkt vertrouwen in supply chain

 

Blockchain project sector logistiek

De Rotterdamse haven is niet de enige partij die blockchain omarmt. Eind vorig jaar werd bekend dat de sector transport&logistiek een groot blokchain project is gestart.

Reageer op dit artikel