nieuws

Goederentreinverbinding Chengdu-Tilburg van start

Distributie 6886

Goederentreinverbinding Chengdu-Tilburg van start

De rechtstreekse goederenterreinverbinding tussen Chengdu en Tilburg is officieel van start gegaan. De trein rijdt 3 keer in de week onder regie van GVT Group en de Chinese railoperator CDiRS. In 15 dagen wordt een afstand overbrugd van bijna 11.000 kilometer.

Afgelopen vrijdag zette de Chengdu-Tilburg-Rotterdam-Express locomotief zich na het doorknippen van een lint in beweging. De ingebruikname was overigens symbolisch, want de treinverbinding naar de logistieke hotspot nummer 3 van Nederland werd vorig jaar november al in China geopend.

Samenwerking Midden-Brabant en Haven Rotterdam

De treinverbinding maakt onderdeel uit van de samenwerking tussen de Rotterdamse haven en Mid-Brabant binnen het programma getiteld: Get ahead in Europe. Het doel van die samenwerking is ervoor te zorgen dat bedrijven die op de internationale markt zaken doen hun Europese klanten zo snel en goed mogelijk kunnen bereiken.

Tilburg als eerste onderdeel Zijderoute

De treinverbinding tussen China en Tilburg helpt daarbij. Dat maakt dat de logistieke hotspot een primeur heeft want het is de eerste stad in Nederland die onderdeel is van de Nieuwe Zijderoute.

Transport per trein is sneller

Het vervoer van goederen per trein is 3 keer zo snel dan via water en de helft goedkoper dan vervoer per vliegtuig. Vorig jaar opende wethouder Erik de Ridder de treinverbinding in Chengdu. Afgelopen vrijdag gebeurde hetzelfde in Tilburg. Bij die bijeenkomst was een grote delegatie uit China aanwezig. De Chengdu-Tilburg-Rotterdam Express is een initiatief van de Tilburgse logistiek dienstverlener GVT-Group of Logistics.

Railport Brabant maakt vervoer mogelijk

De treinverbinding wordt uitgevoerd door Railport Brabant in samenwerking met de Chinese railoperator CDIRS. Railport Brabant maakt vervoer over het spoor mogelijk tussen Tilburg en bestemmingen in heel Europa en Azië.

Dienst is overboekt

Wil Versteijnen, ceo van GVT Group of Logistics en drijvende kracht achter het initiatief, zegt in het Financieele Dagblad (FD) dat hij vorig jaar begon met één treindienst per week, inmiddels zijn het er 3. Het is volgens hem een succes. “Alle treinen zijn binnen het tijdschema gearriveerd. En er zijn onderweg geen goederen gestolen.” De dienst van China naar Tilburg is overboekt, voegt hij er aan toe. “Aan het eind van dit jaar zullen er daarom 5 dagelijkse diensten per week zijn.”

Vervoer van hoogwaardige producten

FD meldt dat grote verladers en logistiek dienstverleners inmiddels gebruik maken van de treindienst. Dell zit er bij, evenals Lenovo, DHL, Kuehne + Nagel en DB Schenker. Doordat het vervoer relatief duurder is dan zeevervoer, zitten er vooral hoogwaardige producten in de containers, zoals elektronica en machineonderdelen.

Reageer op dit artikel