nieuws

Dieptepunt transportcapaciteit stuwt transportprijs

Distributie 4040

Dieptepunt transportcapaciteit stuwt transportprijs

De transportcapaciteitsindex daalt naar het laagste punt in zeven jaar en dieselindex daalt na vier kwartalen van groei. Dat kenmerkt de tweeëndertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) door Transporeon en Capgemini Consulting.

Het rapport laat zien dat de transportcapaciteit is gedaald met 41,7 procent in het tweede kwartaal van 2017 vergeleken met het eerste kwartaal van 2017. De capaciteitsindex daalde met 41,7 procent naar een indexniveau van 65.8 in het tweede kwartaal van 2017. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2016 is de capaciteitsindex 25,2 procent lager.

Transportprijzen stijgen

De prijsindex steeg met 17,7 procent in het tweede kwartaal van 2017 (index 101.2). ‘Als we dit vergelijken met hetzelfde indexniveau van het tweede kwartaal vorig jaar (2016) zien we dat de prijsindex gestegen is met 5,1 procent’, aldus de marktonderzoekers.

Dieselindex daalt

De dieselindex daalde na vier kwartalen van groei naar een indexniveau van 77.7. Deze index is 6,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2017. De European Trade Flow Index zal naar verwachting dalen met 3,1 procent in het tweede kwartaal van 2017, maar blijft toch op een hoog niveau vergeleken met voorgaande jaren.

Lees ook: Transportprijzen op laagste niveau sinds 8 jaar

“Ondanks het feit dat de prijsindex zich herstelt na een traditioneel rustig eerste kwartaal op het gebied van transport, is een prijsstijging van bijna 18 procent vrij hoog te noemen”, aldus Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini. “Het zal interessant zijn om te zien of de capaciteit zo laag blijft in het derde kwartaal en te vermijden dat de prijs daalt, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien.”

Dieptepunt transportcapaciteit

Marc-Oliver Simon, Managing Partner of Transporeon, voegt hieraan toe: “De transportcapaciteit bereikte een dieptepunt in het tweede kwartaal van 2017. Dit is aan de ene kant te wijten aan de aantrekkende economie. Een andere reden kan het tekort aan chauffeurs zijn. Het is kenmerkend dat transportprijzen voor het eerst sinds 2014 in het tweede kwartaal gestegen zijn, ondanks de daling van de dieselprijzen. Up-to-date tools voor transporttoewijzing zoals online platforms bieden een goede kans om op korte termijn de benodigde capaciteit te vinden tegen een concurrerende prijs.”

Bekijk het volledige rapport op de website van  Transport Market Monitor.

 

Reageer op dit artikel