nieuws

PostNL opent afhaalpunt in Utrechtse fietsenstalling

Distributie 1842

PostNL opent afhaalpunt in Utrechtse fietsenstalling
De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (rechts) gaf woensdag het startsein van de pilot waarbij PostNL een fietsenstalling in het centrum van de domstad onder andere fungeert als afhaalpunt voor pakketten.

Postbedrijf PostNL is in het centrum van Utrecht deze week een stadsdistributie proef gestart waarbij een fietsenstalling fungeert als pakket afhaalpunt. Het afhaalpunt aan de Zadelstraat is 24 uur per dag geopend en wordt door PostNL het komende half jaar ingezet als overslagpunt voor bezorging van zakelijke post met drie elektrische bakfietsen in plaats van bestelauto’s.

Het postbedrijf werkt bij deze proef samen met straatmeubilair leverancier Stiels, U-stal, de beheerder van de servicefietsenstalling en de gemeente Utrecht. Laatstgenoemde stelt ruimte beschikbaar aan PostNL waardoor mensen zeven dagen per week tot middernacht pakketten kunnen ophalen.

PostNL: ‘Project is showcase’

Volgens de initiatiefnemers is de fietsenstalling een ideale locatie voor een afhaalpunt want -zo is de redenatie- mensen kunnen naast het stallen van fietsen en lenen van buggy’s straks ook terecht voor het afhalen van hun pakketten. “Dit is echt een showcase en als die succesvol is, gaan we ook kijken of het kan worden uitgerold in andere steden. We hebben meerdere panden in steden en er zijn combinaties mogelijk met de inzet van elektrische bakfietsen in Amsterdam zijn we daar bijvoorbeeld al heel ver mee”, zegt Laurens Tuinhout, directeur duurzaamheid en innovatie bij PostNL.

Proef met boodschappen thuisbezorgen

Tijdens het project gaat Stiels bijvoorbeeld ook onderzoeken doen naar de mogelijkheid om de boodschappen van mensen die op de fiets naar de binnenstad gaan, thuis te laten bezorgen.

Living lab Green Deal

Het initiatief met de Utrechtse fietsenstalling is een zogeheten ‘living lab’ en past binnen de ambitie van Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Deze deal is inmiddels door meerdere steden ondertekend, waaronder Utrecht. Doel is om in 2025 de binnenstad emissie vrij te krijgen. Lot van Hooijdonk, wethouder verkeer & mobiliteit, duurzaamheid en milieu in Utrecht, gaf woensdag het startsein voor de proef.

Foto's

Reageer op dit artikel