nieuws

APM Terminals weer operationeel na cyberaanval

Distributie 1936

APM Terminals weer operationeel na cyberaanval

De APM -container terminals in de Rotterdamse haven zijn weer operationeel. APM meldt dat in de vroege ochtend van afgelopen donderdag zowel de oude terminal op de Eerste Maasvlakte als de nieuwe geautomatiseerde terminal op de Tweede Maasvlakte hun activiteiten hebben hervat.

Beide terminals lagen negen dagen plat als gevolg van een cyberaanval op dinsdag 27 juni. APM Daarop volgend hebben, zo verklaar APM afgelopen vrijdag, gespecialiseerde teams, met eigen personeel en externe ondersteuning, gewerkt aan het herstel van de dienstverlening voor klanten.

Eerste afhandelingen succesvol uitgevoerd

Volgens de terminal operator zijn stapsgewijs de activiteiten weer opgestart bij beide terminals, weliswaar met behulp van deels handmatige procedures. APMT kan in Rotterdam derhalve bij beide terminals zowel de waterzijdige als landzijdige sinds afgelopen donderdag weer diensten verrichten voor alle modaliteiten. De eerste scheepsafhandelingen zijn volgens terminal inmiddels succesvol afgerond.

‘APM is meerdere keren gewaarschuwd’

De Volkskrant maakt zaterdag melding dat APM meermaals is gewaarschuwd voor de gebrekkige beveiliging van zijn ICT-systemen. Uit onderzoek van de krant blijkt dat de leiding van de terminals in 2016 verbeteringen tegenhield omdat men niet wilde dat het systeem even plat zou liggen voor een upgrade.

Systemen onvoldoende virusproof

Uit interne documenten van APM, in handen van de Volkskrant, blijkt dat het tot ver in 2015 ontbrak aan de juiste maatregelen tegen cyberaanvallen. Het belangrijkste operationele systeem, het zogeheten Terminal Operating System, had toen nog geen antivirussoftware.

Er was onvoldoende monitoring

De verbindingen met systemen van andere bedrijven, zoals het Deense moederbedrijf Maersk, stonden niet allemaal achter een firewall. Ernstiger is volgens de krant dat er niet werd gekeken, zogeheten ‘monitoring’, of iemand zonder bevoegdheden toegang had tot de belangrijkste operationele systemen van APM.

Geïnfecteerd boekhoudprogramma legde APM plat

APM Terminals werd 27 juni getroffen door het zogeheten GoldenEye-virus, dat zich automatisch verspreidt over alle op een netwerk aangesloten apparaten. Omdat bij het terminalbedrijf de administratie en het operationele proces op één netwerk waren aangesloten, viel de complete ICT uit. Normaal zou GoldenEye alleen de boekhouding hebben platgelegd, want het werd verspreid via een update van een Oekraïens boekhoudprogramma. Ook TNT Express en bouwmaterialengroothandel Raab Kärcher, ondervonden veel hinder van de cyberaanval.

Reageer op dit artikel