nieuws

CBS: ‘grootste omzetstijging transportsector in zes jaar’

Distributie 2772

CBS: ‘grootste omzetstijging transportsector in zes jaar’

De transportsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 5 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de grootste omzetstijging in zes jaar tijd. Ook voor het tweede kwartaal zijn ondernemers in transport en logistiek over het algemeen positief gestemd, meldt het CBS vandaag.

Zo verwacht bijna 30 procent van de transporteurs dat de omzet zal stijgen in het tweede kwartaal. De omzetgroei in het eerste kwartaal werd breed gedragen binnen de transportsector: in alle branches nam de omzet toe.

Koeriersdiensten pieken

Uitschieters waren de verhuizers en de koeriersdiensten. Bij beiden steeg de omzet rond de 13 procent. Verhuizers profiteerden van de aangetrokken woningmarkt. Eerder meldde het CBS al dat er in het eerste kwartaal van 2017 meer mensen zijn verhuisd dan een jaar eerder. De koeriers bezorgden meer pakketten door toegenomen online aankopen.

Ook wegtransport maakt meer omzet

In het wegtransport werd in het eerste kwartaal 8 procent meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, de grootste omzetgroei volgens het CBS in zes jaar tijd. In het eerste kwartaal was er in een aantal weken sprake van laagwater in de rivieren. Als gevolg daarvan konden binnenvaarders minder gewicht vervoeren, wat een stijgend effect had op de vrachttarieven. Die hogere tarieven zorgden samen met de laagwatertoeslag die de schippers ontvingen voor een omzetstijging van 6 procent.

CBS: ‘Deelbranches zijn de crisis te boven’

De totale omzet van de transportsector ligt inmiddels 6 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008, vlak voor het begin van de crisis. Bijna alle deelbranches binnen de transport en logistiek zijn de crisis in de afgelopen jaren volgens het CBS wat betreft het omzetniveau te boven gekomen. Bij het vervoer over land is de omzet inmiddels bijna 14 procent hoger dan in 2008.

Koeriers profiteren van groei e-commerce markt

Bij het vervoer door de lucht en de dienstverlening voor vervoer wordt er respectievelijk 4 procent en 9 procent meer omgezet dan negen jaar geleden. Bij de postbezorgers en koeriers samen is het omzetniveau nagenoeg gelijk aan dat van 2008. Dat komt doordat de daling bij de postbezorgers wordt gecompenseerd door een omzetstijging van 37 procent bij de koeriers die vooral profiteren van de groeiende e-commerce markt.

TLN: positief sentiment nog nooit zo hoog

De positieve cijfers van het CBS over de transportsector zijn in lijn met die van het Conjunctuurbericht van TLN dat eveneens vandaag verscheen. De transportorganisatie constateert dat het vertrouwen van transportondernemers op het hoogste punt in 10 jaar is. Met name de bedrijvigheid in het internationale goederenvervoer viel volgens TLN een stuk hoger uit dan eerder voorspeld.

Reageer op dit artikel