nieuws

Zo wordt Rotterdamse haven de slimste ter wereld

Distributie 3832

Zo wordt Rotterdamse haven de slimste ter wereld

Rotterdam wil de slimste haven van de wereld worden. 4 start ups moeten hier voor zorgen. Zij wonnen de PortXL innovatie challenge. De start ups werken samen met het Havenbedrijf Rotterdam aan 4 innovatieve projecten.

De winnende start ups gaan samen met het Havenbedrijf Rotterdam aan 4 innovatieve projecten werken. Zij zijn de winnaar van het innovatieprogramma PortXL dat eind 2015 werd gelanceerd.

De 4 start ups zijn:

Parable

Dankzij de door Parable ontwikkelde virtual reality-oplossing kan de Industriële Brandbestrijdings Pool (IBP) in de Rotterdamse haven vaker en efficiënter trainen, waardoor het gereedheidsniveau verder verbeterd wordt.

FEO AR

Door de augmented reality-brillen van FEO AR kunnen deskundigen op afstand meekijken bij storingen aan boord van de meetvaartuigen van het Havenbedrijf Rotterdam. Door deze ‘slimme bril’ wordt de inzetbaarheid van de vaartuigen verhoogd.

4Shipping

4Shipping is een digitale marktplaats die vraag en aanbod van containers per binnenvaart transparanter en daardoor efficiënter maakt. Dit betekent uiteindelijk een verbetering van de concurrentiepositie van de binnenvaart.

Liquid Gold

Liquid Gold ontwikkelt technologie waarmee waardevolle fosfor en stikstof teruggewonnen kan worden uit urine in sanitaire afvoersystemen aan boord van schepen. De opbrengsten die hiermee gegenereerd worden, dragen bij aan mogelijke kostenverlaging voor Rotterdam bezoekende schepen en daarmee aan een betere concurrentiepositie van de Rotterdamse haven als geheel.

Contracten met grote bedrijven

De 4 start ups werden donderdag 22 juni gekozen tijdens de zogenaamde ‘shake down’. 11 start ups deden hier aan mee. 9 van hen, zagen de prestaties beloond met een contract met organisaties als Van Oord, Vopak, Boskalis, Alliander en Stena Line.

Over PortXL

PortXL is een open innovatieprogramma waarbinnen start-ups door mentoren intensief gecoacht worden om hun start-up van de grond te krijgen. Ze hebben toegang tot een netwerk van meer dan 150 mentoren, ruim 200 investeerders, corporate partners en sponsoren.

Reageer op dit artikel