nieuws

Sligro en Heineken sluiten grote logistieke deal

Distributie 15883

Sligro en Heineken sluiten grote logistieke deal

Sligro Food Group sluit een strategische, logistieke overeenkomst met bierbrouwer Heineken voor bier en cider in Nederland. Als onderdeel van de transactie neemt Sligro de overige onderdelen van de Heineken Drankengroothandel over.

Dat meldt Sligro vanmorgen in een persbericht. ‘Als gevolg van deze beoogde samenwerking zal Sligro de logistieke activiteiten van Heineken voor de Nederlandse horeca overnemen. Dit betekent dat Sligro het verwerken, opslaan en leveren van bier- en ciderbestellingen door de horeca voor Heineken gaat uitvoeren.

Logistiek tankbier apart

Hiermee ontstaat een ‘one stop shop’ voor alle drank, food en non food bestellingen voor de horecaklanten. De uitzondering hierop is het leveren van tankbier wat Heineken zelf zal blijven doen’, zo meldt Sligro.

Logistieke samenwerking voor 15 jaar

Heineken verkoopt zijn groothandelsactiviteiten in food en non-food aan Sligro. Daar horen onder meer frisdranken, waters, gedestilleerd, wijnen, thee en koffie aan Sligro. Het gaat daarbij om een jaaromzet van ongeveer €150 miljoen. De logistieke samenwerking duurt voorlopig vijftien jaar. De transactie moet dit najaar worden afgerond.

Nieuw distributienetwerk

De overname betekent een flinke versterking voor de foodservicetak van Sligro. Heineken heeft dertien distributiecentra.  Sligro neemt in de toekomst alles over; personeel én de distributiecentra van Heineken. Sligro heeft acht bezorgservicevestigingen en drie zelfbedieningsgroothandels die ook bezorgen. Wilco Jansen, woordvoerder Sligro: “We nemen alles over en schuiven de operatie in elkaart. Het is nog een voorgenomen besluit. Als de deal rondkomt in het najaar, beginnen we met de opbouw van een nieuw distributienetwerk.”

Nieuw logistiek bloed Sligro

Gevolgen personeel

De 370 mensen, inclusief uitzendkrachten, die bij Heineken de overgenomen werkzaamheden uitvoerden krijgen de kans om mee te gaan naar Sligro. De werkgelegenheid blijft naar verwachting grotendeels behouden. Voor beide partijen zorgt de samenwerking voor een vergroting van het klantenbestand. Heineken bezorgt op dit moment op 18.000 locaties en Sligro op 25.000 locaties. Een deel daarvan is al klant bij beide partijen.

Efficiency vergroten

Koen Slippens van Sligro: “Dit is een grote strategische stap voor beide organisaties waarbij we duidelijk kiezen voor kwaliteit en een maximale service aan onze klanten. De mogelijkheid van totaalleveringen is daar een mooi voorbeeld van. Dat efficiencyverbetering en upsell-kansen aantrekkelijke bijkomstigheden zijn maakt deze beoogde samenwerking voor alle stakeholders alleen maar mooier.”

Heineken mikt op kerncompetenties

Ook Heineken is bij monde van algemeen directeur Pascal Gilet tevreden met de deal. “Met deze voorgenomen samenwerking bundelen we de krachten van beide partijen waardoor we horecaklanten efficiënter en optimaler kunnen bedienen. Door deze samenwerking is Heineken Nederland in staat om zich te richten op de kerncompetenties: het brouwen, verpakken, verkopen en bouwen van bier en cidermerken.”

Sligro opent BREEAM-dc in Berkel en Rodenrijs

 

Sligro investeert €100 miljoen

Sligro gaat de komende jaren tussen de €80 en €100 miljoen investeren om de activiteiten van beide partijen goed op elkaar af te stemmen. Alle bestellingen gaan lopen via Sligro.nl.

De transactie is aangemeld bij kartelwaakhond ACM en wordt ter consultatie voorgelegd aan Ondernemingsraden en vakorganisaties.

Bron: distrifood.nl

 

Reageer op dit artikel