nieuws

PostNL opent GDP healthcare hub in Nederland

Distributie 2304

PostNL opent GDP healthcare hub in Nederland
Tijdens de GDP Masterclass in het Mauritshuis in Den Haag op 16 mei deelde PostNL samen met partners haar kennis omtrent GDP.

In België is PostNL al groot in healthcare logistiek. Nederland volgt nu ook. In september wordt een healthcare hub in Nieuwegein geopend.

In Nieuwegein wordt een GDP hub met crossdock gebouwd die in september zal worden geopend. Dat is op dezelfde plek waar een nieuw sorteercentrum van PostNL verrijst.

De distributie van medicijnen in Nederland en dan vooral de last mile, zal vanuit de nieuwe GDP healthcare hub straks worden georganiseerd. “De consument zal in de toekomst steeds meer rechtstreeks medicijnen thuis beleverd krijgen”, zo voorspelt Gerrit Mastenbroek, directeur PostNL pakketten. Een van de redenen waarom PostNL zich sterker op de healthcare markt in Nederland wil profileren. Dat zei hij dinsdag 16 mei tijdens de inleiding van de Masterclass GDP die werd gehouden in het Mauritshuis in Den Haag. Hieraan deden 40 healthcare professionals mee.

Thuis diagnose stellen

Innovatiegoeroe Lucien Engelen nam de deelnemers mee richting de toekomst, de vierde industriële revolutie waar IoT niet meer is weg te denken en alles en iedereen met elkaar is verbonden. Engelen verwacht grote veranderingen in de gezondheidszorg. “Het wordt steeds meer selfcare. We hebben straks allemaal een apparaat in huis om een diagnose te kunnen stellen en bloed, urine en hartslag te checken. Daarvoor hoeven we niet meer naar een ziekenhuis toe.” Ook de healthcare kent disruptors. Het Amerikaanse Walmart is een healthcare provider geworden. Serie-entrepreneur Richard Branson startte Virgin Care en Amazon heeft inmiddels 200 apothekers in dienst zodat ze in staat zijn zelf medicijnen thuis te leveren. Engelen waarschuwt ook: wetgevers en verzekeraars lopen achter op de markt.

GDP richtlijn

Rob Dekkers, logistiek manager bij GE Healthcare en belast met de wereldwijde verantwoordelijkheid voor de logistiek en compliance van gevaarlijke stoffen vertelt over zijn dagelijkse logistieke uitdagingen. GE Healthcare produceert in Eindhoven onder meer dure radio-actieve stoffen die in ziekenhuizen over de hele wereld worden gebruikt bij bepaalde patiëntonderzoeken. De logistiek van dit radioactieve materiaal is geen kinnesinne. Het spul wordt op order geproduceerd omdat de radioactiviteit, als het eenmaal klaar is, snel afneemt. Daarbij moet het temperatuur gecontroleerd worden vervoerd en snel in het ziekenhuis terecht komen. Een flinke uitdaging aangezien niet alle luchtvaartmaatschappijen radioactief materiaal als vracht mee willen hebben. Dekkers: “Daarnaast vragen de inspecties het onmogelijke. Om de hele keten volgens de GDP richtlijn te krijgen is een utopie.”

GDP Consultant Bart Koppers neemt de deelnemers tot slot aan de hand van een aantal stellingen mee naar de nu geldende GDP richtlijn. Het gezelschap concludeert dat de richtlijn de kwaliteit van de distributie heeft verhoogd, er meer gedaan wordt aan audits en handhaving. Het streven zou eigenlijk moeten zijn om de GDP richtlijn door te voeren tot aan de eindconsument. Dit stuit vooralsnog nog op teveel praktische hobbels, er is dus nog een weg te gaan.

Lees ook: PostNL investeert in healthcare transport in Benelux

Foto's

Reageer op dit artikel