nieuws

Lean & Green presenteert een derde ster

Distributie 1875

Lean & Green presenteert een derde ster

Bedrijven die dachten zich voldoende te onderscheiden op het aspect CO₂-besparing hebben er een nieuwe uitdaging bij: het behalen van de derde ster Lean & Green.

Deze week bracht Connekt voor het stimuleringsprogramma Lean & Green een extra niveau in de vorm van een derde ster naar buiten. Dat moet bedrijven in de logistieke sector een extra steun in de rug geven op weg naar een volledig emissievrije toekomst.

Binnen drie jaar doel halen

De nieuwe uitdaging voor koplopers op duurzaamheidsgebied richt zich op het verder terugdringen van de CO2 footprint in hun logistieke activiteiten. Als eis voor een derde ster moeten bedrijven 75 procent van een totale CO2 uitstoot (of volume) in ogenschouw nemen met betrekking tot het dc en de uitgaande vervoersstroom. Dat deel gaat in de analysetool van Lean & Green, waaruit vervolgens een nieuw besparingsdoel (gemiddeld tussen de 8 en 12 procent) zal rollen. Het nieuwe doel moet in drie jaar gerealiseerde kunnen worden.
Daarnaast moet de data gekoppeld aan logistieke activiteit zodanig zijn, dat op basis van werkelijke gegevens een analyse kan worden gemaakt op jaarbasis. Bij Connekt is dat op het niveau ‘zilver’.

Klimaatdoelstellingen Parijs

Het programma Lean & Green stimuleert organisaties tot het verduurzamen van mobiliteit en logistiek. Dat moet leiden tot een belangrijke bijdrage aan de grote opgave waar de logistiek in Nederland voor staat, dat is in 2050 een factor 6 productiviteitsverbetering realiseren om de in Parijs gemaakte klimaatafspraken te halen. Lean & Green eerste ster staat voor het bereiken van minimaal 20 procent CO₂-reductie in vijf jaar tijd – Lean & Green vijfde ster betekent uiteindelijk zero emissie.

Koplopers ontwikkelen mee

Connekt ontwikkelt het programma samen met bedrijven, die zichzelf graag als koploper op duurzaamheid willen profileren. Voor het niveau derde ster werkte de organisatie samen met Arla Foods, Bavaria, Chep, De Graaf Logistics, ECT, Heineken, KraftHeinz, Jumbo, Kuypers Neer, Lekkerland, Mainfreight, Mars Nederland, Moonen Packaging, Plus Retail, Rensa, SCA, Tielbeke en Unilever.

Reageer op dit artikel