nieuws

Containerreuzen stomen op richting Rotterdam (video)

Distributie 1341

Containerreuzen stomen op richting Rotterdam (video)

Het mega-containerschip MOL Triumph liep afgelopen vrijdag de Rotterdamse haven binnen. Bij deze ene containerreus blijft het niet bij want dit is de eerste van drie containerschepen met een capaciteit van meer dan 20.000 TEU die Rotterdam de komende weken aandoen.

De top drie van de zogeheten ULCC’s (Ultra Large Container Carriers) arriveren deze en volgende maand in de haven van Rotterdam.

OOCL Hong Kong: 21.413 TEU

Op zaterdag 10 juni wordt nog de Maersk Madrid met een capaciteit 20.568 TEU verwacht. Het kan echter nog groter want in de nacht van 23 op 24 juni, zo meldt het Havenbedrijf van Rotterdam vrijdag, meert de OOCL Hong Kong aan bij de Euromax-terminal. Met een capaciteit van 21.413 TEU geldt dit vaartuig sinds kort als het grootste containerschip ter wereld.

Schepen hebben ander ontwerp

Deze nieuwe generatie containerreuzen is wat afmetingen overigens niet groter dan de vorige recordhouders, die rond de 19.000 containers kunnen vervoeren. Die schepen waren ook al rond de 400 meter lang en 59 meter breed. Door een ander scheepsontwerp kunnen er meer containers worden vervoerd.

Hamburg en Antwerpen voelen concurrentie

De Tweede Maasvlakte is speciaal ontworpen om dit soort containerschepen te kunnen laden en lossen. Door de directe ligging aan zee kunnen de containerterminals schepen met een grote diepgang moeiteloos ontvangen, ook als ze volledig beladen zijn. Voor de concurrerende havens Hamburg en Antwerpen is dat moeilijker omdat de schepen eerst de rivier de Elbe respectievelijk de Schelde over moeten voordat ze de terminals kunnen bereiken.
Zo laadt het schip in Rotterdam nu meer containers dan oorspronkelijk gepland, omdat ze er minder kon meenemen uit het ondiepere Hamburg.

Groei containeroverslag Rotterdam

Na een verlies van marktaandeel aan Antwerpen in 2015 en 2016, verkeert de Rotterdamse haven weer in een opperbeste stemming. In het eerste kwartaal steeg de containeroverslag met ruim 8 procent, meer dan de 2 procent-groei in Antwerpen. In de eerste vier maanden was er volgens Havenbedrijf Rotterdam sprake van een stijging met 10 procent van de containeroverslag.

Geautomatiseerde terminals

Havenbedrijf Rotterdam schrijft de stijging toe aan de betere prestaties van de nieuwe geautomatiseerde terminals van RWG en APM Terminals op de Tweede Maasvlakte.

Reageer op dit artikel