nieuws

Nieuwe DHL-fiets vervoert 125 kilo vracht

Distributie 3908

Nieuwe DHL-fiets vervoert 125 kilo vracht

DHL heeft een nieuwe vervoerscombinatie in gebruik genomen voor binnenstedelijke distributie. Het gaat om een slimme trailer in combinatie met de container DHL-fiets, de Cubicycle.

De containers op de DHL-fiets worden voorgeladen in een operationele vestiging van DHL, per trailer naar het stadscentrum vervoerd en daar op de fiets geplaatst. Deze zogenaamde ‘City Hub’ voor cargofietsen kan tot vier containers vervoeren en maakt het mogelijk om grotere pakketten milieuvriendelijk in lastig bereikbare stadscentra te bezorgen en de retourstroom hiervan vanuit de stad te organiseren.

Stadsdistributie schoner en sneller

De lancering in Nederland vond woensdag plaats bij de Jaarbeurs in Utrecht. De Jaarbeurs, die de plek kosteloos beschikbaar stelt als onderdeel van hun duurzaamheidsambitie, dient als hub. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Utrecht.

Utrecht wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn en is net als DHL aangesloten bij de Green Deal ‘Zero Emission stadslogistiek’. De stedelijke distributie zal slimmer en schoner moeten anders lopen de binnensteden vast. De Cubicycle moet dit doemscenario voorkomen.  Amsterdam op zijn beurt heeft daarom kentekenregistratie ingevoerd.

Lees ook:
Slimmere, schonere en duurzamere stedelijke distributie moet stad redden
Amsterdam wil weer meer vrachtvervoer over de gracht

Beveiligd door ‘internet of things’

De containers op de fiets zijn voorzien van een ‘high secure slam lock’ dat ervoor zorgt dat de zendingen veilig opgeborgen zijn. Daarnaast zijn de trailer en containers voorzien van GPS-technieken die alle bewegingen nauwkeurig registreren en die onmiddellijk signaleren als containers of trailer onrechtmatig verplaatst worden.

Starten met IoT: 6 tips

Meer over IoT
‘Internet of Things’ geen ongebreidelde goednieuwsshow
Internet of Things verandert logistiek proces
Wat betekent ‘Internet of Things’ voor mijn bedrijf?

 

LoRa-netwerk

Dezelfde GPS-techniek zorgt voor real-time statusinformatie van de pakketten die met de DHL-fiets worden vervoerd. Ook laat het de fietskoerier via de meest efficiënte route rijden. Deze ‘City Hub’  voor cargofietsen is een innovatieve toepassing via het LoRa-netwerk, dat via KPN landelijke dekking biedt. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Deze technologie kan kleine hoeveelheden informatie uitwisselen tussen objecten en systemen bij een ultralaag stroomverbruik. Deze data worden middels een online dashboard grafisch weergegeven op een kaart.

Evaluatie DHL-fiets Cubicycle

Zonnepanelen op de container zorgen voor de benodigde stroomvoorziening. Na een testperiode van drie maanden zal gekeken worden naar het uitbreiden van de metingen die gedaan worden, naast locatiebepaling. Bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid in de containers om de conditie van de pakketten te bewaken, of het meten van trilling om kwetsbare ladingen goed te kunnen monitoren.

Revival van de fietskoerier

Fietskoeriers winnen steeds meer terrein in de Nederlandse steden. Snel, wendbaar en emissievrij zijn de grootste pluspunten van de durfvallen op de fiets. Voordelen die door steeds meer e-commercebedrijven worden ingezien. Lees het hele artikel in de vernieuwde Logistiek (maart)


Abonneren Logistiek

 

Fact&Figures Cubicycle

De Cubicycle heeft een afneembare container van een kubieke meter, met het formaat van een Europallet van 80x120x100 centimeter. De speciale DHL-fiets is gebouwd door Velove uit Zweden en heeft elektrische trapondersteuning.

Internationaal gelanceerd

Het grote verschil met de andere 40 fietsen, (waaronder Parcycle) die DHL in Nederlandse binnensteden gebruikt is dat ook grotere pakketten meegenomen kunnen worden. Op een gemiddelde rit is deze beladen met 125 kilo aan zendingen en legt de fietskoerier zo’n 50 km per dag af. DHL heeft 9 Cubicycles rijden in verschillende Nederlandse steden waaronder Alkmaar, Breda, Houten, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Ook in Frankfurt en Antwerpen rijden er DHL Cubicycles.

 

Reageer op dit artikel