nieuws

Geluidsloos lossen is geen sinecure: eerste onderzoeksresultaten bekend

Distributie 2770

Geluidsloos lossen is geen sinecure: eerste onderzoeksresultaten bekend

Bewoners die boven een inpandige loslocatie van supermarkten wonen, ervaren meer geluidsoverlast dan omwonenden. Dat is een van de eerste resultaten van het onderzoek ‘Geluidsloos lossen’ van Connekt.

De PIEK-normen worden altijd wel een keer worden overschreden.  Zo blijkt uit de eerste metingen bij supermarktketens Plus en Dirk. De Topsector Logistiek en Connekt zijn gestart met het project ‘Geluidloos lossen. Doel van het project is om geluidsoverschrijdingen in kaart te brengen om daar vervolgens technieken bij te vinden om het probleem op te lossen.

Rammelende emballage

Formeel zijn laad- en losactiviteiten uitgesloten van de PIEK-normen, maar omwonenden ervaren toch geluidsoverlast. “Er is verrassend weinig nodig om de geluidsmeters flink te laten uitslaan. Voorbeelden van geluiden die bij omwonenden overlast kunnen veroorzaken, zijn rammelende emballage, botsende rolcontainers en manoeuvrerende vrachtwagens”, aldus Edwin Nieuwenhuizen, senior adviseur bij M+P die de metingen verricht.

Verrassingen

“Tijdens de geluidsmetingen hadden we toch sterk de indruk dat het behoorlijk stil was, maar het gegeven dat we toch een aantal keer over de PIEK-norm gingen, geeft ook wel aan dat geluid een serieus probleem is voor omwonenden. Vooral als je deze geluiden hoort terwijl je nog in je bed ligt. Hieruit blijkt maar weer dat mensen eigenlijk geen idee hebben hoeveel decibel geluid iets produceert,” aldus Edward Heijnen, projectmanager namens Connekt.

Lawaai rolcontainers

Tosca de Wit, studente Logistiek en Economie aan de Hogeschool van Rotterdam voert ook lokaal buurtonderzoek uit naar de geluidsoverlast. “De grootste verassing voor mij tot nu toe is dat bewoners die boven een inpandige loslocatie wonen meer geluidsoverlast ervaren dan omwonenden. Ik dacht dat je dan veel minder last zou hebben, maar bijvoorbeeld het rijden met rolcontainers over vloeren dreunt behoorlijk door in het gebouw.” Ook de aanwezigheid van de vrachtwagen in de straat, die bijvoorbeeld de weg blokkeert, wordt als vervelend ervaren.

Next steps

Medio december worden de definitieve resultaten van de verschillende geluidsmetingen en het buurtonderzoek verwacht. In het eerste kwartaal van 2017 worden praktische oplossingen toegepast, Dit moet resulteren in praktische adviezen om het geluidsniveau te reduceren.

Deelnemers

Supermarkten, groothandelsbedrijven, logistiek dienstverleners die supermarkten bevoorraden en bedrijven die praktisch toepasbare oplossingen bieden doen aan het project mee.  Dit zijn onder andere: Plus retail, Detailresult, Simon Loos, Eco World Wide,  Toyota Material Handling Nederland, INFORM software, Hoza Logistic Solutions, leverancier van rolcontainers, Merford, specialist in geluidbeheersing enTIP Trailer Services.

Reageer op dit artikel