nieuws

Amazon voert eerste levering per drone uit

Distributie 2662

Amazon voert eerste levering per drone uit

Na jaren experimenteren heeft Amazon zijn eerste levering per drone uitgevoerd. Een mediaspeler en popcorn werden met de vliegende bezorgmachine afgeleverd.

Camebridge Engeland had vorige week de primeur, maakte Jeff Bezos, de ceo van Amazon op 14 december bekend. Bezos koos voor Engeland vanwege de soepelere drone regelgeving. In Amerika is het nog niet toegestaan om pakketten per drone af te leveren.

Zelfstandige vlucht

De drone werd beladen met een doos met daar in de producten. De doos hing onder de drone. Via een ‘grid’ werd de drone het warehouse uitgereden om vervolgens op te stijgen. De drone vloog, op basis van gps, heen en weer zonder menselijke tussenkomst, aldus Amazon. De drone vloog niet hoger dan 400 feet (ruim 121 meter)

Jaren testen

De eerste dronelevering volgt na jaren van ontwikkeling en testen. Vorig jaar presenteerde Amazon nog met veel tamtam zijn nieuwste drone. De drone die de eerste levering uitvoerde, zag er alweer anders uit. Het verticaal opstijgen is echter ongewijzigd gebleven.

Meer drones

Amazon is niet uniek. UPS bezorgt al medicijnen met drones al in Rwanda. Ook in Amerika test het volop. Onder meer in Massachussets. Dichterbij huis  lanceerde DHL een proefproject met een drone voor het Duitse Waddeneiland Juist. Swiss Post  zet de drone binnenkort ook commercieel in. Google wil in 2017 operationeel. 

GeoPost

Het internationale pakketbedrijf GeoPost, waar ook La Poste en DPD deel van uitmaken, wil tijdens de kerst van dit jaar pakketjes gaan verdelen met drones. Afgelopen september voerde het bedrijf in Zuid-Frankrijk succesvol een aantal vluchten uit met een drone.

Reageer op dit artikel