nieuws

Transportprijzen en capaciteit dalen

Distributie 1898

Transportprijzen en capaciteit dalen

Het derde kwartaal was lastig voor de transport en logistiek. Zowel de transportprijzen als de capaciteit daalden. De dieselprijzen daarentegen namen voor de tweede kwartaal op rij toe.

Stegen de transportprijzen en daalde de capaciteit in kwartaal 2 (kwartaal 1 was dit net andersom) in het derde kwartaal gingen ook de prijzen naar beneden. Voor de tweede keer sinds het begin van de Transport Market Monitor daalden beide componenten. Dat blijkt uit de 29e editie van de Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting.

Transportprijzen

De transportprijzen daalden met 1,3 procent (index 95.1 ) in het derde kwartaal in vergelijking met het tweede kwartaal. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar is de daling groter: 5,5%. Het is voor de derde keer op rij dat de prijsindex lager is dan een jaar eerder.

Transporeon

Transportcapaciteit

De capaciteit daalde in juni tot en met september 3,4% (index 84.9). Dat is echter hoger dan in dezelfde periode vorig jaar; toen stond de indexteller op 77,5. Voor het derde opeenvolgende kwartaal  is de index hoger dan in dezelfde periode jaar eerder.

De prijs voor diesel stijgt gestaag. Voor het tweede kwartaal op rij wordt er een plus genoteerd. De index eindigde in het derde kwartaal op 69,9; 2% hoger dan Q2. Vergeleken met dezelfde periode 2015 de prijs is 4,3% lager.

Handelvolumes in de min

De handelvolumes in Europa in Q3 zullen dalen met 1,2% tot €2026 miljard. Het eerste kwartaal was dat €2051 miljard. Vergeleken met het 3e kwartaal 2015, dalen de handelvolumes met 1,8%.

(Index 100 betreft 1e half jaar 2008)

Reageer op dit artikel