nieuws

Top-20 files kost sector miljard euro

Distributie 1594

De file bij knooppunt Ridderkerk-Gorinchem is de duurste file van Nederland. ​De totale schade door files voor de Nederlandse economie steeg in 2015 naar 1,1 miljard euro. Een stijging van zo’n 25% in vergelijking met 2014.

Top-20 files kost sector miljard euro

De directe schade voor ondernemers steeg met 30 procent – van 98 miljoen in 2014 naar 150 miljoen in 2015. Dat blijkt uit  de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files in Nederland voor bedrijven. De lijst is samengesteld door TNO,  EVO, Fenedex en TLN. Zij noemen de cijfers alarmerend en vragen het kabinet om investeringen in fysieke én digitale infrastructuur.

Knelpunten aanpakken

Files zorgen niet alleen voor ergernis, maar ook voor planningsproblemen. Vrachtauto’s zijn langer onderweg omdat ze stilstaan of moeten omrijden. Deze vertragingen veroorzaken ook indirecte schade zoals lege schappen en vertragingen van productielijnen. EVO, Fenedex en TLN willen daarom dat het kabinet een reeks knelpunten direct aanpakt. Ook moet het kabinet reeds geplande investeringen naar voren halen en papieren procedures digitaliseren. De Tweede Kamer debatteert hier volgende week maandag over.

Top-20 schade files

Alle files uit de top-20 nam veroorzaakten meer schade dan vorig jaar. Voor de grootste economische schade zorgden de files op de A15 bij knooppunt Ridderkerk- Gorinchem (11,4 miljoen euro), gevolgd door die op de A13 bij knooppunt Ypenburg – Kleinpolderplein (11,2 miljoen). De A67 tussen knooppunt Leenderheide en Zaarderheide noteerde de sterkste stijging: 6,5 miljoen euro. Ook op de A12 en A4 zijn extreme toenames van de filedruk merkbaar.

Reageer op dit artikel