nieuws

Rotterdamse haven controleert niet standaard op nucleair materiaal

Distributie 1387

Rotterdamse haven controleert niet standaard op nucleair materiaal

Veertig procent van de zeecontainers die de Rotterdamse haven binnenkomen en met binnenvaartschepen verder worden vervoerd, gaat niet standaard door een nucleaire detectiepoort. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Zembla.

De opsporing van nucleair materiaal is een taak van de douane en gebeurt met nucleaire detectiepoorten. Als er straling wordt gemeten, gaat er een alarm af. ECT, die 70 procent van de containers overslaat, stelt dat containers die verder gaan via de binnenvaart niet door hun poorten gaan: “Wij hebben de nucleaire detectiepoortjes wel op onze terminals staan, maar die staan er onder volledige verantwoordelijkheid van de douane. Daar gaan treinen doorheen en daar gaan vrachtwagens doorheen”.

Ook terminal APM zegt dat de containers voor de binnenvaart niet door een vaste nucleaire detectiepoort gaan. Beide bedrijven zeiden dat woensdagavond in de uitzending van Zembla.

Omslachtig en tijdrovend

De redenen dat de controle niet standaard gebeurt, zoals bij het vervoer over de weg of het spoor, staan in een rapport uit 2008 in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. “Scanning en uitvoeren van nucleaire detectie door de douane in de zeehaven vormt een bottleneck in het logistieke proces. Het frustreert de snelle doorstroming van containers en daarmee de afhandeling van de binnenvaart. (..) “Dat is een omslachtig, tijdrovend en ruimte innemend proces wat daardoor zeer kostbaar is.”

 

Terroristen willen vuile bommen maken

Volgens defensiespecialist Rob de Wijk benadrukt in het programma: “Het is natuurlijk een hele belangrijke economische component die aan dit soort controlemechanismes vastzit.” Het is maar net welk risico je bereid bent te accepteren. En het is altijd een afweging tussen de hoeveelheid geld en mankracht die je bereid bent om te besteden aan het verminderen van die risico’s en de opbrengst die het uiteindelijk oplevert.” Mogelijke risico’s waar De Wijk op doelt zijn terroristische motieven. Het bekend dat terroristen op zoek zijn naar radioactief materiaal. “Absoluut. Daar willen ze vuile bommen van maken en dat is ook een aantal maal gebeurd.”

Mobiel inzetbare detectieapparaten

De douane laat Zembla weten: “Daar waar containers niet langs een detectiepoort komen, kan de douane met behulp van mobiel inzetbare detectieapparaten op een andere locatie de containers meten.”
Verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Wiebes wilde niet in Zembla reageren wegens een volle agenda.

Bron: Zembla

Reageer op dit artikel