nieuws

3d printing debuteert bij Mercedes

Distributie 2474

3d printing debuteert bij Mercedes

Mercedes-Benz Trucks worden deels gebouwd met 3d printing. De truckbouwer gaat de technologie vanaf september inzetten voor het printen van reserveonderdelen.

3d printing wordt geïntroduceerd bij Mercedes-Benz Trucks. Het Duitse bedrijf gaat met behulp van plastic onderdelen geprint door een 3d printer als standaard productiemethode toepassen in de sector Customer Services & Parts. Met ingang van september kunnen 30 originele onderdelen met een druk op de knop in de 3D-printer geleverd worden.

100.000 geprinte onderdelen

3d printing is niet nieuw voor Daimler, waar Mercedes onderdeel van is. Daimler heeft al ruim 100.000 geprinte prototype onderdelen vervaardigd en toegepast. De beschikbare onderdelen bestaan onder meer uit hoogwaardige kunststof componenten als: covers, spacers,  lucht-  en kabelgoten, klemmen, bevestigingen en bedieningselementen.

Lees ook: Wat is 3d printing en wát zijn de logistieke kansen?

3d printing opmars

Mercedes is niet het eerste bedrijf dat logistieke kansen ziet in 3d printing. Amazon investeert in de techniek.  Grote bedrijven als HP, Airbus en Siemens investeren miljarden in 3d printing.

Dichterbij huis zijn het bijvoorbeeld Broekman en DSV die werk maken van de techniek. “De techniek is dan ook geen industriële revolutie maar een big bang. De techniek biedt enorme mogelijkheden met name customizing van producten én daarvoor wil de klant meer betalen”, stelt Erik van Wunnik, global business development director bij DSV.

Reageer op dit artikel