nieuws

Brexit raakt logistiek agro en food

Distributie 2233

De Brexit heeft gevolgen voor de Nederlandse economie en haar sectoren. De bank ABN Amro dook in de verschillende sectoren en analyseerde de gevolgen van de Brexit. De sectoren agro, food en de logistiek die daar bij hoort krijgen klappen te verduren.

Brexit raakt logistiek agro en food

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een belangrijke exportpartner voor Nederland en goed voor ongeveer 2,3 procent van het Nederlandse BBP. De groei van de uitvoer neemt nu af van 1,7 naar 1,5 procent. Dat heeft impact op de logistiek. Vooral de agro en food worden geraakt, zo meldt ABN Amro in de analyse. De terugval in de uitvoer heeft gevolgen voor het aantal vrachtauto’s dat richting het VK rijdt.

tabel abn

In 2015 werd er voor 4,8 miljard euro aan vervoersdiensten geëxporteerd. Dat is 15 procent van de totale uitvoer van transportdiensten. Zee- en kustvaart vertegenwoordigt een derde daarvan.

tabel2

Brexit sentiment

Volgens analist Nadia Menkveld kan de Brexit beperken tot de VK, dan zijn de gevolgen voor de meeste modaliteiten beperkt. “Maar als het Brexit sentiment overwaait naar andere landen, zullen alle modaliteiten geraakt worden.”

Lees ook: Brexit: onzekerheid troef in transport en logistiek 

Reageer op dit artikel