nieuws

E-commerce zorgt voor nipte omzetgroei transportsector

Distributie 1762

E-commerce zorgt voor nipte omzetgroei transportsector

De Nederlandse transportsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging geboekt van 0,2 procent. De groei is vooral te danken aan een succesvol kwartaal voor koeriers met een omzetstijging van 9 procent.

Ook bedrijven in het wegvervoer deden het goed met een omzet van 3 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerd in de Kwartaalmonitor transport en logistiek.

Kleinste omzetgroei sinds 2013

De omzetontwikkeling van de transportsector over de hele linie was in het eerste kwartaal van dit jaar nog net positief. De omzetstijging met 0,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is volgens het CBS de kleinste omzetgroei sinds medio 2013. Er gingen in het eerste kwartaal minder bedrijven (65 in totaal, red.) failliet dan het jaar ervoor.

E-commerce stuwt pakketmarkt

De stemming onder vervoerders bleef positief. Koeriers noteerden een succesvol kwartaal. Hun omzet steeg met 9 procent, dankzij het alsmaar stijgende aantal online verkopen met een omzetgroei dit kwartaal van maar liefst 22 procent. Volgens het CBS vertoont de omzet bij de post- en koeriersdiensten vanaf 2011 continu een stijgende lijn. De omzet ligt nu op het hoogste niveau ooit gemeten.

Luchtvaart ook in de plus

Ook voor de luchtvaart was het een succesvol kwartaal. De omzet steeg met 8,3 procent en dat percentage is het hoogste volgens het CBS in vijf jaar tijd.

CBS: Zeevaart levert fors in

Door druk op de vrachtprijzen daalde de omzet van de zeevaart met 6 procent. Er zou sprake zijn van overcapaciteit in deze op de wereldeconomie georiënteerde markt. Ook expediteurs (-4,3 procent) en opslagbedrijven (-4 procent) hadden het afgelopen kwartaal moeilijker dan het jaar ervoor.

Reageer op dit artikel