nieuws

Green Deal ZES geroemd om lef en visie

Distributie 7730

Green Deal ZES geroemd om lef en visie

Green Deal zero emission is de beste Green Deal van Nederland. De jury roemt de zero emissie aanpak om zijn lef en visie.

De green deal Zero emissie Stadslogistiek (ZES) heeft op de Innovation Expo in Amsterdam de Green Deal Awards 2016 gewonnen. Van alle green deals die Nederland rijk is, is de zero emissie aanpak de beste.

Jury

Zeventien Green Deals dongen mee naar de Green Deal Awards, de onderscheiding voor deals met ‘groen en groei’ potentieel. De deal toont lef en visie, aldus de jury, onder leiding van Monika Milz, voorzitter van de Green Deal Board. Het doel van de deal is een emissievrije stadsdistributie te realiseren en stadsdistributie in 2030 grotendeels CO2 vrij te hebben.

Nieuw leven

Of dat lukt, moet nog blijken. Feit is dat de deal het onderwerp stadsdistributie nieuw leven heeft ingeblazen, concludeerde eerder dit jaar Hans Quak, onderzoeker transport en mobiliteit bij TNO al. Green Deal ZES startte in het najaar van 2014 in Groningen. 54 partijen ondertekende toen onder toezicht van toenmalig staatssecretaris Mansveld de deal. Anderhalf jaar later staat de teller op 70.

Netwerk

Gert Jan Prummel, secretaris van de deal: “Er is en enorme wil om de deal tot een succes te maken. We zien dat gemeenten al maatregelen hebben getroffen om over te schakelen op elektrisch vervoer of hun regels – bijvoorbeeld m.b.t. het parkeerbeleid – aanpassen. De Green Deal is een netwerk geworden, waarin kennis wordt uitgewisseld en kansen worden gedefinieerd. Dat maakt deze samenwerking erg aantrekkelijk en het is bovendien een goede voedingsbodem om gezonde business modellen te ontwikkelen.”

 Elektrische distributie

Een punt dat nog wel aandacht vraagt is de ontwikkeling van elektrische distributievoertuigen. “Het is een beetje het bekende verhaal van de kip en het ei. Leveranciers zeggen dat er geen vraag is naar elektrisch aangedreven bestelauto’s en vervoerders zeggen dat er onvoldoende voertuigen op de markt zijn. Om die impasse, met name richting de grote producenten te doorbreken, werken we samen met andere landen uit de EU en kijken we of we een gemeenschappelijke vraag bij de producenten neer kunnen leggen.”

 

 

 

Reageer op dit artikel