nieuws

Truckbouwers testen platooning grensoverschrijdend

Distributie

Truckbouwers testen platooning  grensoverschrijdend

Op initiatief van Nederland gaan diverse truckbouwers platooning grensoverschrijdend testen. Het is de eerste keer dat de transporttechniek met een test meerdere landen aan doet.

DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo gaan eind deze maand platooning onderwerpen aan een grensoverschrijdende test. De trucks beginnen op 29 maart aan hun reis in automatisch konvooi vanuit het Zweedse Södertälje naar het Nederlandse Rotterdam.

Platooning Nederland

Het initiatief van de European Truck Platooning Challeng gaat uit van Nederland dat momenteel het EU-voorzitterschap bezit en vaart wil zetten achter geautomatiseerde truckkonvooien.  De Challenge is het allereerste internationale evenement in zijn soort. In Nederland had Scania vorig jaar de primeur. Vanaf het fabrieksterrein in Zwolle legden drie ‘geschakelde’ Scania R 500 Streamline trucks een traject af op de A28.
DAF volgde in maart 2015 met een live test. Twee trucks reden op de N270 in Helmond op zeer korte afstand van elkaar door technologie van geautomatiseerd rijden.

Platooning testen buitenland

In navolging van Nederland wordt eind maart in België een proefproject gestart met zelfrijdende vrachtwagens. Mercedes-Benz voerde in oktober vorig jaar de eerste rit uit met een zelfrijdende vrachtwagen op een snelweg in het zuiden van Duitsland.

Reageer op dit artikel