nieuws

Kennisevent helpt bedrijven op weg met douanewijzigingen

Distributie

Kennisevent helpt bedrijven op weg met douanewijzigingen

Het douanesysteem Sagitta voor het verwerken van de uitvoeraangiften wordt vervangen door AGS. Ook veranderen er een aantal zaken in het Douane Wetboek. Veranderingen die direct impact hebben op het logistieke proces van bedrijven die internationale handel drijven. Stratech en Beurtvaartadres sloegen de handen ineen en helpen hun klanten een op weg door het geven van een aantal praktische handreikingen tijdens een speciaal kennisevent in het teken van AGS.

Het kostenloze kennisevent  is populair. De zaal barst uit zijn voegen. De deelnemers, die veelal samen met collega’s zijn gekomen, nemen de gedetailleerde informatie over de wijzigingen tot zich. en schromen niet om veel vragen te stellen. Er veranderd dan ook nogal wat. Hoe bereid je je daar optimaal op voor?

AEO wordt een basisvoorwaarde

Per 1 mei gaat het systeem AGS, dat nu al wordt gebruikt voor de invoer van goederen, ook worden gebruikt voor de uitvoer van goederen. Dennis Heijnen van EVO gaat in op een aantal belangrijke veranderingen. “AEO wordt een vergunning in plaats van een certificaat. AEO wordt meer een basisvoorwaarde voor het behoud en de vereenvoudiging van vergunningen”, aldus Heijnen. “AEO wordt hierdoor steeds belangrijker in het zaken doen met de douane.”

Over naar AGS in fases

Johan de Groot van de douane weet alles van de software ontwikkeling van AGS. “Sagitta invoer is al vervangen, nu is de export aan de beurt. Aankomend weekend is het D-day dan komt de nieuwe release van AGS uit inclusief het exportgedeelte. De testen verlopen tot nu toe naar wens.” Bedrijven die al AGS gebruiken gaan per direct over na het weekend van 12 en 13 maart. Voor de bedrijven die nog over moeten naar AGS volgt een gefaseerde aanpak. De douane of de softwareleverancier waarmee een bedrijf is verbonden brengt bedrijven op de hoogte wanneer het de beurt is om over te gaan. De eerste groep die overgaat start 21 maart. Eind december 2016 moeten alle bedrijven over zijn. Volgens Johan de Groot gaat na invoering van AGS het aangifteproces sneller.

Soepele migratie

Jeroen de Roode van Beurtvaartadres en John Schutten van Stratech geven de deelnemers nog even een kijkje achter de IT schermen. Wat zijn de gevolgen precies, hoe ziet het dashboard er straks uit? De heren geven praktische handvatten om als bedrijf de migratie goed te doorlopen. De Roode geeft een tip: “Niet afwachten. Je kunt al beginnen met inrichten voordat je aan de beurt bent voor de implementatie.” Schutten vult aan: “Wij begeleiden de overgang en zorgen dat er een consultant beschikbaar is. Na de implementatie is er nog twee weken nazorg.”

Voor bedrijven die nog meer informatie nodig hebben organiseert de douane roadshows en webinars. Raadpleeg de website van de douane, daar staan ook de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Reageer op dit artikel