nieuws

Amazon begeeft zich ook op de Franse pakketmarkt

Distributie

Amazon begeeft zich ook op de Franse pakketmarkt

Online gigant Amazon wil staat op het punt om alle aandelen te verwerven van Colis Privé, een relatief kleine in Frankrijk opererende pakketbezorger. Amazon heeft sinds 2014 al een aandeel van 25 procent, maar wil naar verluidt het bedrijf de komende weken volledig overnemen.

Vorig najaar sprak Amazon al het voornemen uit dat het Colis Privé, waar ook het Nederlandse PostNL een aandeel in heeft, voor de volle honderd procent wil overnemen. Daarbij stelde Amazon wel dat bij een mogelijke overname de pakketbezorger ook pakketten zou blijven bezorgen voor andere klanten.

Directe concurrentie met FedEx en La Poste

Met deze geplande acquisitie kan de Amerikaanse online gigant direct de concurrentie aangaan met pakketbedrijven die nu nog partners zijn in Frankrijk. UPS, La Poste, DHL en FedEx zijn de grootste pakketbezorgers op deze grote markt. Frankrijk behoort met Duitsland en Engeland tot de Europese markten waar Amazon van meet af aan actief is en waar het Amerikaanse bedrijf van Jeff Bezos inmiddels ook een significant marktaandeel heeft.

Opzet Europees pakketdienstnetwerk

Het nieuws dat Amazon in Frankrijk zou er op kunnen duiden dat het e-commerce bedrijf in Europa een eigen pakketdienstnetwerk wil opzetten. Amazon is namelijk ook in Duitsland vergevorderd met de plannen voor de opzet van een pakketdienstnetwerk. In Duitsland wil Amazon de logistieke diensten van regionale pakketdiensten bundelen en als alternatief inzetten voor nationale pakketbezorgers als DHL en Hermes. Daarnaast wordt er een netwerk gerealiseerd van sorteercentra nabij grote steden in Duitsland. In het Zuid-Duitse Olching bij München is daar vorig jaar al een begin mee gemaakt.

Minderheidsbelang Britse Yodel

Emerce meldt vandaag dat de Amerikaanse e-commercegigant in 2014 in Engeland een minderheidsbelang van 4,2 procent in pakketbezorgdienst Yodel. Alhoewel daar geen concrete plannen voor zijn, ligt het volgens Emerce voor de hand dat Amazon dit bedrijf inzet voor de logistieke diensten in Engeland.

Luchtvrachttransport in de VS

Eind november 2015 werd bekend dat Amazon in de Verenigde Staten, onder projectnaam Aerosmith een eigen luchtvrachttransport operatie zou zijn begonnen. De e-commerce gigant heeft hiervoor in Ohio een voormalig vliegveld van DHL in gebruik genomen. De luchthaven heeft twee grote startbanen waar een  Boeing 747 kan landen en opstijgen. Ook herbergt het acht opslagcentra en uitgebreide conveyor systemen. Met deze operatie zou Amazon in de VS direct de concurrentie kunnen aangaan met UPS en FedEx.

Lees ook:

E-commerce-giganten nemen last mile delivery in eigen hand

 

Reageer op dit artikel