nieuws

Omzet en vertrouwen transportsector nemen toe

Distributie

Omzet en vertrouwen transportsector nemen toe
Foto: ANP

De omzet in de transportsector nam het derde kwartaal met twee procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het ondernemersvertrouwen is op het hoogste niveau sinds 2011.

De omzet in de transportsector groeide in het derde kwartaal van 2015 met 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet is vanaf het tweede kwartaal 2010 onafgebroken gestegen. Alle sub branches zaten het afgelopen kwartaal in de plus. Dat blijkt uit het CBS Kwartaalmonitor Transport en Logistiek derde kwartaal.

Logistiek dienstverleners

De omzet van de dienstverleners voor het vervoer groeide in het derde kwartaal met 1 procent ten opzichte van een jaar geleden. Alle takken met uitzondering van de opslagbedrijven noteerden een omzetgroei. De grootste omzetstijging (5 procent) werd gerealiseerd door de dienstverlening voor het vervoer over land. Deze werd gevolgd door de luchthavens waar de omzet voor het zesde jaar op rij toenam en kwam uit op een stijging van meer dan 3,5 procent. De laagste groei werd genoteerd bij de expeditiebedrijven.

Transporteurs

De vervoerders over land zijn positief in hun verwachtingen voor het vierde kwartaal. Het aantal ondernemers dat een verbetering van het economisch klimaat verwacht, is groter dan het aantal dat een verslechtering voorziet. Voor de omzet wordt een duidelijke toename in het vierde kwartaal verwacht, net als eind vorig jaar het geval was. De tarieven zullen naar verwachting nauwelijks wijzigen. 11 procent van de ondernemers verwacht een toename van de personeelssterkte.

Koeriers

De omzet bij de post en koeriersdiensten is in het derde kwartaal met 3 procent gestegen. De groei was het gevolg van de groei bij de koeriersdiensten, de omzet steeg hier met ruim 8 procent. De groei van e-commerce is de voornaamste oorzaak.

De grootste omzetstijging was te zien in de luchtvaart. Volledig toe te schrijven aan toenemende reizigers, want het vrachtvervoer zag de opbrengsten in vergelijking met vorig jaar teruglopen.

 

Reageer op dit artikel