nieuws

‘Realtime informatie delen scheelt transport miljarden’

Distributie

‘Realtime informatie delen scheelt transport miljarden’

Transport wordt miljarden goedkoper dankzij een nieuw softwareplatform dat voor het eerst realtime informatie beschikbaar stelt voor de gehele transportketen. Deze conclusie trekken de makers van dit platform, dat in een Europees onderzoeksproject onder leiding van de TU Eindhoven is gerealiseerd.

Het nieuwe softwareplatform, dat aankomende donderdag gepresenteerd wordt, zorgt volgens de deelnemers aan dit onderzoeksproject dat flexibel kan worden ingespeeld op onvoorziene situaties. Transport wordt zo sneller, milieuvriendelijker en jaarlijks vele miljarden goedkoper, is de overtuiging van de onderzoekers.

Routes flexibel aanpassen

Het door de EU gefinancierde samenwerkingsproject onder leiding van TU/e-onderzoekers Remco Dijkman en Paul Grefen, heeft drie jaar gewerkt aan dit softwareplatform, waarmee transportroutes flexibel aangepast kunnen worden bij onvoorziene omstandigheden.

Verminderen CO2-uitstoot

De verwachting is dat dankzij dit platform, waar ook logistiek dienstverlener en onderzoeksinstellingen hun steentje aan hebben bijgedragen nauw met elkaar samenwerken, onder meer het totale brandstofverbruik in de EU met ruim 2 miljard liter diesel per jaar is terug te dringen. Daarnaast kan de CO2-uitstoot met 6,5 miljoen ton per jaar worden gereduceerd. Dat is mogelijk door de inzet van milieuvriendelijke transportmiddelen te verbeteren en het aantal kilometers dat vrachtwagens ‘leeg rondrijden’ te reduceren.

Meer informatie delen

Het zogeheten ‘GET Service platform’ lost volgens de deelnemers aan het Europese onderzoeksproject een belangrijk probleem op in de transportsector. Het maakt voor iedere transporteur en logistiek dienstverlener realtime informatie beschikbaar, bijvoorbeeld over de locatie van goederen, drukte op de weg of het weer. Op dit moment ontbreekt zulke informatie en worden planningen vooraf gemaakt. “Een van de oorzaken hiervoor is dat transporteurs en logistiek dienstverleners huiverig zijn om informatie te delen uit angst dat ze marktverlies lijden”, aldus Dijkman.
Dit breed gedragen Europese platform, grotendeels gefinancierd door de Europese Unie, moet hieraan een einde maken. Planningen kunnen dankzij het platform op basis van actuele informatie en beschikbaarheid van transport worden gemaakt en aangepast.

Internationaal symposium

Aankomende donderdag presenteert het GET Service project zijn resultaten in een internationaal symposium in Rotterdam, bedoeld voor innovators en beslissers in het internationaal transport. Partners in het project zijn onder andere de Technische Universiteit Eindhoven, Portbase, IBM Research in Zürich, Jan de Rijk Logistics, PTV, Wirtschaftuniversität in Wenen en Exus in Athene.

Soortgelijke initiatieven

Het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) en een transportplatform dat TNO ontwikkelt zijn vergelijkbare initiatieven naast het ‘GET Service Platform’  dat deze week gepresenteerd wordt.

Reageer op dit artikel