nieuws

Ladingdiefstal vrachtwagens daalt in 2015

Distributie

Ladingdiefstal vrachtwagens daalt in 2015

Het aantal ladingdiefstallen is in de eerste zes maanden van dit jaar sterk gedaald. In vergelijking met dezelfde periode 2014 is het aantal gereduceerd met zo’n zestig procent.

Criminele wisten tot 30 juni dit jaar 144 keer met succes lading te stelen uit vrachtwagens. In dezelfde periode vorig jaar was dat aantal 242. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de politie over vervoerscriminaliteit.

Zeilsnijden

Zeilsnijden is en blijft verreweg de meest beproefde methode. Bijna de helft (76) van het aantal ladingdiefstallen in de eerste zes maanden van dit jaar werd gepleegd via deze techniek. In 2014 werd zeilsnijden 149 succesvol toegepast.  Breda en Hazeldonk zijn de populairste plekken voor criminelen. Op beide plekken was het dertien keer raak. Echt volgt op plaats 3 met tien incidenten.

Voertuigdiefstal

Het aantal gestolen voertuigen daalde in het eerste half jaar eveneens. In 2014 was het 80 keer raak, dit jaar staat de teller op 55. Diefstal van lading inclusief voertuig is gereduceerd van 23 naar 15 keer.

Dalende trend

De daling van het aantal incidenten volgt op het ‘positieve’ jaar 2014. In 2014 daalde het aantal incidenten met 23 procent ten opzichte van negatief recordjaar 2013. De politie schrijft de dalende cijfers onder meer toe aan samenwerking tussen politie en OM samen met andere publiek- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Avc), Verbond van Verzekeraars, TAPA, EVO, TLN en Ministerie V&J.)

Reageer op dit artikel