nieuws

Economisch herstel weerspiegelt in transportprijzen

Distributie

Economisch herstel weerspiegelt in transportprijzen

De transportprijzen zijn met 3,7 procent gedaald in het eerste kwartaal van 2015 vergeleken met het vierde kwartaal van 2014. Dat komt omdat de vraag naar capaciteit is toegenomen te wijten aan het Europees economisch herstel.

De prijsindex is gedaald met 3.7 procent in het eerste kwartaal van 2015 (index 94.5), vergeleken met de prijsindex van het vierde kwartaal (index 98.2). In vergelijking met het indexniveau van het eerste kwartaal vorig jaar (index 91.5), is de prijsindex nu 3.3 procent hoger.

“Sinds 2008 zijn we altijd getuige geweest van een sterke capaciteitsstijging in het eerste kwartaal, die dan steeds heeft geleid naar een lagere prijsindex. In het eerste kwartaal van 2015 was het effect niet zo extreem als in de vorige jaren”, aldus Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini. “Dit is te wijten aan het Europees economisch herstel, dat de vraag naar capaciteit heeft doen toenemen.”

Dieselprijzen

In het eerste kwartaal van 2015, daalde de diesel index naar 86.1 (-8.1%). Dit is 14.8 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. De capaciteitsindex steeg verder naar 104.0 (+14.4%). Dat is goed nieuws voor verladers en vervoerders.

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, zegt hierover: “Ondanks de lage dieselprijs bereikten de transportprijzen een hoger niveau vergeleken met het eerste kwartaal van 2014. Hieruit blijkt dat andere factoren momenteel een grotere invloed hebben op de transportprijzen.”

De Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting is een kwartaalpublicatie over de dynamiek van de transportmarkt. Kijk voor meer informatie op de transportmarketmonitor.com.

Reageer op dit artikel